Actualitate

Cercetătorii de la UBB Cluj au descoperit o nouă specie de dinozauri, nesemnalată până acum în România

Cercetătorii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au descoperit, în judeţul Alba, o nouă specie de dinozauri, pterozauri cu creastă, care nu a fost semnalată până acum în România. Informaţia a fost făcută publică, vineri, de profesorul universitar doctor Vlad Codrea, în cadrul conferinţei internaţionale de comunicări ştiinţifice 2Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural", organizate la Târgu Mureş de Muzeul Judeţean Mureş, potrivit Agerpres.ro.

Şantier arheologic cu fosile Şantier arheologic cu fosile

Profesorul Codrea a arătat că descoperirea a fost făcută după ce au fost extinse cercetările din zona Haţeg, unde se regăsesc numeroase fosile de dinozauri, în zona judeţului Alba, în perimetrul cuprins între Sebeş, Alba Iulia şi Vurpăr.

”În ultimii ani am încercat să extindem puţin şi să arătăm că nu doar în Haţeg se găsesc astfel de fosile, o zonă foarte frumoasă este cea din judeţul Alba - dintre Sebeş-Alba Iulia şi Vurpăr, de pildă - în care apar, de asemenea, resturi de dinozauri, dar pe lângă dinozauri, în aceleaşi timpuri, este vorba de acum circa 70 de milioane de ani, vieţuiau şi alte animale, cum erau de pildă reptilele zburătoare, din grupul aşa numiţilor pterozauri, în traducere ar veni reptile cu aripi. Dintre ele am reuşit să găsim un material foarte interesant care dovedeşte prezenţa unui grup exotic, nesemnalat până acum în România vreodată şi care îşi are rădăcini sud americane, pterozauri cu creastă”, a susţinut profesorul Codrea.

Potrivit cercetătorului, aceasta este o “descoperire frumoasă” în sensul că a fost găsită creasta unui pterozaur care a fost deja prelucrată ştiinţific alături de un partener din SUA.

”Pentru România este nouă, aşadar îmbogăţeşte patrimoniul paleontologic naţional. Ea ridică fără îndoială nişte interpretări de ordin geografic, geografia veche mă refer aici, care urmează să fie desluşite de-acum încolo”, a susţinut Vlad Codrea.

Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş a organizat, joi şi vineri, timp de două zile, a VIII-a ediţie a Conferinţei internaţionale de comunicări ştiinţifice 'Preocupări recente în cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural'.

La manifestare participă specialişti din Ministerul Culturii, profesori universitari şi cercetători ştiinţifici de la Academia Română, Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca, Universitatea din Piteşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, precum şi muzeografi şi cercetători ştiinţifici de la mai multe instituţii muzeale din ţară.


 

abonare newsletter