Sport

Kovacs, pariul Universității: „În curând va face pasul la echipa națională"

Lorant Kovacs a marcat primul său gol în Liga I în victoria „studenților” cu FC Brașov (2-0).

Universitatea Cluj scoate talente pe bandă rulantă. După Andreas Calcan și Ionuț Ursu, un alt fotbalist face valuri în Liga I. Este vorba de Lorant Kovacs, jucător descoperit de Mihai Georgescu, cel care i-a promovat în fotbalul mare pe Răzvan Raț, Alexandru Maxim sau Vlad Chiricheș.

La doar 20 de ani, Lorant Kovacs a reușit să impresioneze în tricoul „șepcilor roșii”. Mijlocașul are la activ șapte prezențe în primul eșalon și un gol superb marcat runda trecută, contra Brașovului. Dorința de afirmare, modestia și spiritul de sacrificiu sunt principalele calități ale fotbalistului originar din Târgu Mureș.


 

Reporter: Lorant, ai reușit primul gol în Liga I. Cum te simți?


Lorant Kovacs: Mă simt foarte bine. Primul gol pentru orice fotbalist este special.

 


R: Ai bifat deja 7 prezențe în primul eșalon. E doar începutul pentru tine?

L.K. Da, este doar începutul și sper să joc cât mai multe meciuri și să am o carieră frumoasă în fotbal.


 

R: Pe ce post îți place să joci mai mult? Pe care te simți cel mai bine?


L.K: Cel mai mult îmi place să joc ca mijlocaș central, dar nu contează dacă evoluez mai ofensiv sau defensiv. Domnul Profesor (Mihai Teja, n.red.) decide acest lucru. Indiferent pe ce poziție o să mă pună, o să încerc să joc cât mai bine și să ajut echipa.

 

R: Te simți pregătit să evoluezi ca titular la «U»?

L.K: Eu încerc să mă pregătesc cât mai bine și dacă domnul Profesor consideră că merit să joc titular, atunci o să dau totul ca să nu dezamăgesc.

 

R: Ai jucat la Ardealul sub comanda lui Mihai Georgescu, un antrenor care a promovat mulți jucători în fotbalul mare. Cum a fost să lucrezi cu el?

L.K: Domnul Georgescu, după părerea mea, este cel mai bun antrenor de copii și juniori din țară. A fost o plăcere să lucrez cu dânsul. M-a adus la Cluj și m-a învășat foarte multe lucruri legate de fotbal și de viața extrasportivă.

 

R: Ce sfaturi ți-a dat în momentul venirii la «U»? Mai vorbești cu el?

L.K: M-a sfătuit să rămân un om modest și să muncesc foarte mult, pentru că fără muncă nu ai cum să ajungi fotbalist. Da, mai vorbesc cu el, din când în când.

 

R: Cu cine te înțelegi cel mai bine de la echipă?

L.K: Cu toată lumea mă înțeleg foarte bine, dar cel mai bine cu Sisi (Zsolt Szilagyi). El m-a ajutat tot timpul și este un exemplu pentru mine.

 

R: Ionel Ganea ți-a oferit șansa să evoluezi pentru prima dată în Liga I. Cum a fost acel moment? Ce ți-a spus Ganea atunci?

L.K: A fost un moment foarte frumos. Domnul Ganea m-a felicitat după meci și mi-a spus că mai am mult de muncă, dar că sunt pe drumul cel bun.

 

R: Cum e să lucrezi sub comanda lui Mihai Teja? Cum e ca antrenor? Vă dă sfaturi, vă încurajează?

L.K: Colaborarea cu domnul Profesor este foarte bună. Este un antrenor foarte bun, care ne ajută foarte mult. Este alături de noi tot timpul.

 

R: Urmează meciul cu Pandurii. Cât de dificil va fi pentru voi să obțineți a patra victorie consecutivă?

L.K: Va fi un meci foarte greu, dar mergem să câștigăm la Pandurii și să obținem și a patra victorie la rând.

 

R: Crezi în salvarea de la retrogradare?

L.K: Da, cred în salvarea de la retrogradare. Vom da totul din noi ca să ne atingem obiectivul.

 

R: Mai ai frați, surori? Fac și ei sport?

L.K: Am un frate mai mare, dar nu face sport.

 

R: Care sunt hobby-urile tale?

L.K: Jocuri pe calculator și filmele.

 

R: Ai superstiții înainte de meci?

L.K: Nu, nu sunt un om superstițios.

 

Georgescu: „În curând va face pasul la echipa națională”

Cunoscut ca fiind un bun șlefuitor de talente, Mihai Georgescu are numai cuvinte de laudă la adresa lui Lorant Kovacs, fostul său elev. „Eu întotdeauna urmăresc copii cu calități deosebite pentru performanță, iar Kovacs e unul dintre ei. Țin minte că la 14 ani era micuț și grăsuț, dar i-am remarcat abilitatea tehnică și dorința de luptă. E un jucător tenace, puternic, dar încă e crud, se află în continuă creștere. Am mare încredere în el, la fel cum am și în Calcan, Ursu și Neag. Lori dacă va fi cuminte și își va vedea de treabă, așa cum i-am spus, va deveni un jucător valoros în Liga I și va bate în curând la porțile echipei naționale. E un fotbalist de reală perspectivă”, l-a caracterizat Georgescu.

Putea să-și încheie prematur cariera din cauza neglijenței doctorilor

Tehnicianul i-a dat și un sfat lui Mihai Teja. „Lori a trecut prin clipe grele în 2011. A fost operat de apendicită, dar a făcut infecție din cauza neglijenței medicilor. A stat mai mult de jumătate de an pe medicamente, dar iată că după un an joacă în Liga I și dă și goluri. E un tip serios, echilibrat. Cu siguranță își va face loc, în cel mai scurt timp, în primul 11 al Universității. Ca valoare el a ajuns abia la 75% din potențial, trebuie ajutat din partea staff-ului tehnic, să nu se piardă la fel ca mulți alți tineri talentați. Din păcate, puțini antrenori din România investesc încredere în jucătorii tineri și insistă mai mult pe fotbaliști străini, care nici nu rupt gura târgului”, a subliniat Georgescu.

abonare newsletter