Sport
Suspectezi un meci de blat, semnalează-l online!
Departamentul de Integritate al FRF a lansat o platformă online, fotbalcurat.frf.ro, prin care jucătorii, antrenorii şi arbitrii din primele trei ligi vor putea semnala cazuri de corupţie din fotbal.
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că doar Federaţia Finlandeză de Fotbal mai are o asemenea platformă, iar în curând şi forul belgian va crea un site asemănător. „Este un proiect inovator şi esenţial pentru sănătatea fotbalului românesc. Este prima platformă de raportare a cazurilor de corupţie din România. Jucătorii, arbitrii şi antrenorii pot raporta, chiar sub protecţia anonimatului diferitele abuzuri. După ce un caz va fi raportat, colegii mei de la Departamentul de Integritate au obligaţia de a lua la cunoştinţă şi a de a răspunde. Un proiect asemănător se va implementa în Belgia şi mai există unul în Finlanda. Prin acest proiect lucrăm cu toate instituţiile abilitate”, a spus Burleanu.
Ofiţerul de integritate al FRF, Costin Negraru, a afirmat că speră ca până la finalul anului să aibă cel puţin o sesizare venită prin intermediul platformei. „Nu ne aşteptăm ca dintr-odată ca FRF să fie inundată cu raportări, pentru că jucătorii, antrenorii sau arbitrii nu au fost obişnuiţi cu sesizările. În timp vom arăta că suntem un partener de încredere. Dacă până la finalul anului 2015 vom avea o raportare din care să extragem o concluzie, atunci proiectul va fi un succes. Mă îndoiesc că nu vor fi jucători care nu vor dori codurile de acces. Dacă nu vor să le folosească, atunci e altă treabă”, a completat Negraru.
Costin Negraru a precizat că aproximativ 20.000 de arbitri, jucători şi antrenori vor primi coduri de acces la noua platformă. „Există trei casete, pentru jucători, antrenori şi arbitri. FRF va genera în jur de 20.000 de coduri de acces. De săptămâna viitoare vom merge în vestiarul fiecărei echipe din primele trei ligi pentru a le arăta tuturor cum funcţionează. Ei vor primi aceste coduri de la noi. Vor fi asemănătoare codurilor PIN de la cardurile bancare. Noi nu vom şti cine va avea un anumit cod, pentru că jucătorii, arbitrii şi antrenorii îşi vor alege codurile dintr-un morman pe care îl vor avea în faţă”, a subliniat Negraru.
El susţine că România este afectată de meciuri trucate pentru pariuri sau de cedarea reciprocă de puncte, însă nu ca în alte ţări din zona Balcanilor. „Vremea meciurilor aranjate pentru pariuri sau puncte nu a trecut. Vom încerca să reducem asta. Avem probleme, dar nu ca în alte ţări apropiate nouă”, a conchis Negraru.