Sport

Mai puțin de jumătate de an de Liga 1 în sezonul 2015-2016

Într-o lume tot mai apăsată de globalizare, fenomen care a atins din ce în ce mai mult și sportul, mai ales fotbalul, devine tot mai important felul în care marile branduri știu să se expună și să câștige din această expunere.

Grafic LPF Grafic LPF

Vizibilitatea în fotbal este poate la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât valoarea unui lot.

Problematica apărută în secolul 21 pe această temă are un moment de vârf în aceste zile când se discută despre controversata atribuire a Campionatului Mondial de fotbal din anul 2022 Quatar-ului. Este acolo o discuție amplă despre problemele care apar în calendarul obișnuit al fotbalului mondial, dar și despre vizibilitatea echipelor de club care pierd din expunere într-o perioadă neobișnuită pentru absențele de pe firmament.


Astfel, la începutul anului 2015 șeicul Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, președintele Confederației Asiatice de Fotbal (CAF) a anunțat vestea bombă: Campionatul Mondial de fotbal din anul 2022, din Qatar, se va desfășura în lunile noiembrie și decembrie.

Potrivit unui articol postat pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal din România, dosarul candidaturii Qatar-ului, aprobat de FIFA, propunea ca turneul final să aibă loc vara, însă cum în acea perioadă temperaturile din zona Golfului reprezintă un risc pentru sănătatea fotbaliștilor, președintele CAF a propus apoi varianta de disputare a competiției în lunile ianuarie și februarie 2022. Din păcate pentru organizatori, tot atunci se desfășoară Jocurile Olimpice de iarnă, așa că s-a avansat varianta Mondialului în luna mai, varianta agreată de toate ligile de top din Europa și susținută, lucrul cel mai important, de UEFA.


„Toate părțile trebuie să cedeze, nu numai europenii”, a declarat șeicul Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, care a exclus varianta lunii mai, motivând prin temperaturile extrem de ridicate în acea zonă în perioada respectivă. Hassan Al Thawadi, președintele Comitetului de Organizare a Cupei Mondiale a declarat că țara sa e pregătită să organizeze turneul final în oricare perioadă a anului, Qatarul prezentând planuri de stadioane, zone ale fanilor și terenuri de antrenament dotate toate cu instalații de aer condiționat. Michel Platini, președintele UEFA, a devenit însă și el fanul ideii ca turneul final al Cupei Mondiale să se desfășoare iarna, fiind convins că în luna mai temperaturile de peste 40 de grade ar rămâne o mare problemă pentru jucători, în ciuda asigurării gazdelor privind instalațiile de aer condiționat prezente peste tot.

În Qatar 2022 se va juca de Crăciun!


Paradoxal, deși șefii ligilor profesioniste din Europa nu agrează organizarea Campionatului Mondial iarna, FIFA e pe cale să ia o decizie istorică. Turneul final ar urma să aibă loc în noiembrie-decembrie 2022 urmând să înceapă pe 26 noiembrie, iar finala Cupei Mondiale să se joace cu două zile înaintea Crăciunului, pe 23 decembrie!

Președintele Asociației Cluburilor Europene, germanul Karl-Heinz Rummenigge, a anunțat că formațiile care vor da jucători la Mondialul din 2022 vor cere daune dacă FIFA rămâne pe această poziție. „Calendarul va fi supraîncărcat, echipele de club vor pierde vizibilitate și contracte cu sponsori”, a spus fostul mare internațional.


„Organizarea Cupei Mondiale din 2022 a fost atribuită Qatar-ului ca o competiție de vară. O ediție de iarnă nu este nici fezabilă, nici dorită de fotbalul european, echipele de club având mult de pierdut în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvând al Premier League, cel mai puternic campionat din lume, ale cărui drepturi de televizare ating 7 miliarde de euro pentru următorii trei ani.

Echipele din Liga 1 joacă o jumătate de an


Plecând tocmai de la acest punct, al vizibilității echipelor de club în comparație cu selecționatele naționale, vă propunem date concrete, referitoare chiar la situația din Liga 1 în comparație cu echipa reprezentativă, privind expunerea publicitară a celor trei direcții de popularizare a fotbalului din ziua de azi.

A. Luând în calcul sistemul competițional viitor, 2015/2016, care include trecerea Ligii 1 de la un sistem cu 18 echipe la unul cu 14, și continuarea în sistem play-off/play-out, precum și competiția Cupei Ligii, avem un număr de 283 de partide în care vor fi angrenate echipele de Liga 1.

Mai mult, dacă admitem că 26 de etape se vor juca timp de patru zile în fiecare săptămână (7 meciuri pe etapă), rezultă 104 zile în care echipele de Liga 1 bifează cel puțin un meci, fără a socoti etapele intermediare, caz în care numărul total ar scădea (o etapă intermediară nu se poate juca în mai mult de 3 zile).

Adăugăm la această cifră și meciurile din play-off. Cele 6 echipe vor disputa câte 3 meciuri de etapă, într-un număr de 10 etape. Rezultă încă 30 de zile de fotbal, dacă admitem că toate cele 3 meciuri se vor juca în 3 zile diferite.

Același sistem de calcul îl putem face și la play-out, unde avem 4 jocuri pe etapă, rezultând 56 de meciuri. Cum cele 4 meciuri ale etapei se pot întinde în tot atâtea zile, rezultă un calcul simplu 4 jocuri X 14 etape = 56 de zile. Scăzând primele 30 de zile cu jocurile din play-off, pentru că vor fi zile în care se joacă și în play-out, rămân 26 de zile cu meciuri doar din play-out. Așadar, de la prima etapă, până la ultima, incluzând play-off și play-out, se joacă 160 de zile. Cum însă vor fi și etape intermediare, numărul zilelor cu meciuri de Liga 1 va scădea, probabil că la 140-145 de zile.

În Cupa Ligii, luând în considerare varianta de proiect prin care finalistele ultimei ediții vor fi înscrise doar din faza „sferturilor”, rămân în primă fază 12 echipe care vor juca 6 meciuri, câte 2 pe zi, adică 3 zile. În „sferturi” se vor juca 4 partide, câte 2 în fiecare zi, alte 2 zile cu fotbal. Semifinalele jucându-se tur-retur, în zile diferite, vom adăuga alte 4 zile de fotbal, plus finala, încă o zi. Total 10 zile.

B. Echipa națională de fotbal a României, în cazul foarte probabil al calificării la turneul final al Campionatului European din Franța 2016 și în eventualitatea câștigării chiar a acestui trofeu, va avea un număr de maxim 15 meciuri, din vara lui 2015 până în vara lui 2016, incluzând aici meciurile din cadrul grupei preliminarii, meciurile amicale și cele din cadrul turneului final. Acesta este și totalul zilelor în care „tricolorii” vor juca.

Cupa României. În această competiție vom începe calculul nostru ipotetic cu faza optimilor de finală, când vor fi 8 jocuri în 4 zile. Apoi 4 jocuri în alte 2 zile în faza sferturilor, încă 4 zile pentru semifinale (tur-retur) și o zi pentru finală. Total 11 zile.

C. Cupele europene. În sezonul 2015/2016 România va avea 4 echipe angrenate astfel: în UEFA Champions League (1) și Europa League (3). Nu vom socoti aici meciurile din play-off, pentru că acolo toată expunerea care ține de marketing aparține UEFA, precum și jocurile din grupe, în eventualitatea unor calificări. Până acolo, însă, campioana României ar disputa 2 tururi preliminare (tur-retur), adică 4 zile de vizibilitate maximă. Vicecampioana, intrând în Europa League ar avea tot 2 tururi preliminare, deci tot 4 zile de vizibilitate. Echipa de pe locul 3, ca și echipa de pe locul 4, ar avea câte 3 tururi fiecare de disputat, dar zilele în plus ar fi doar 2, respectiv, primul tur preliminar pentru fiecare dintre ele. Asta ar însemna că zilele în care joacă echipele de Liga 1 în cupele europene și în care își pot manageria singure expunerea sunt în număr de 4 pentru Champions League și 6 pentru Europa League, adică 10 zile.

În concluzie, echipele fotbalului profesionist din România reprezentând Liga 1 vor juca aproximativ 160-165 de zile pe an, aici socotind doar meciurile din campionat, din Cupa Ligii și din cupele europene.

abonare newsletter