Ştiri din Transilvania

Cele mai toxice legume din piețe românești! De ce trebuie să te ferești

Legumele sunt preferatele românilor în sezonul de vară, însă mulți nu știu că există un grad mare toxicitate în ele. Iată lista cu cele mai toxice legume.

Legumele devin extrem de toxice în momentul în care nu sunt alese corespunzător Legumele devin extrem de toxice în momentul în care nu sunt alese corespunzător

Legume toxice. Salatele cu roșii și castraveți  sunt printre cele mai consumate la masă în zilele de vară, motiv pentru care e bine să sțim cât de toxice sunt aceste legume.

De exemplu, din cauza că sunt un aliment acid, roșiile consumate în cantități mari pot provoca tulburări intestinale și pot duce la apariția refluxului gastroesofagian. Tot din cauza acidității foarte mari roșiile pot irită vezica urinară și pot provoca incontinență.


Roșiile conțin și foarte mult potasiu, lucru care îi poate afecta pe cei care au probleme cu rinichii; s-a demonstrat că nivelul ridicat de potasiu din sânge este una dintre cauzele apariției bolilor renale.

Castraveții, o legumă toxică și periculoasă

Mare atenție și la felul în care consumi castraveții: cei mai mulți dintre noi pun sare peste ei, însă acest lucru este total greșit. Această combinație favorizează retenția de apă din organism: corpul ajunge astfel să depoziteze mai multe lichide decât ar avea nevoie.


Castraveții pot face rău și din cauza curcubitacinei, o substanță din compoziție care le conferă acel gust ușor amar. Curcubitacina este extrem de toxică în cantități mari, iar în momentul în care observi că un castravete este mai amar, nu ar trebui să îl mai consumi. Cea mai mare concentrație a curcubitacinei este în coajă, de aceea este recomandat să mănânci castraveții curățați, fără coajă.

Dovleceii devin periculoși în anii cu secetă

Dovleceii au în compoziție o substanță numită cucurbitacina, care este produsă de unele plante pentru a se apară de erbivore și de diverși prădători. În mod normal cantitatea de cucurbitacina găsită în plante este destul de mică și nu poate afecta sănătatea oamenilor.


Există însă o serie de factori precum seceta sau solurile cu fertilitate scăzută care determina creșterea nivelului acestei substanțe în dovlecei; astfel aceștia pot deveni toxici pentru organism.

Citește și:


Lapte toxic: cand devine laptele toxic pentru organism

Secretul nespus despre pepenele galben. Greșeala pe care o fac românii când cumpără pepene galben

abonare newsletter