Ştiri din Transilvania

Modernizarea malurilor Someșului, tot mai aproape de realitate. Primăria face încă un pas

Primăria municipiului Cluj-Napoca a făcut încă un pas spre reamenajarea malurilor Someșului Mic, un proiect pentru care administrația locală se bazează pe fondurile europene.

Modernizarea malurilor Someșului, tot mai aproape de realitate. Primăria face încă un pas Modernizarea malurilor Someșului, tot mai aproape de realitate. Primăria face încă un pas

 

 


Municipalitatea a lansat o licitație publică în care caută servicii de consultanță în management de proiect pentru proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: zona 2 – Parcul Armătura și zona 3 – platoul Sălii Sporturilor”.

 


240.000 de lei pentru serviciile de consultanță și management

Potrivit anunțului, valoarea serviciilor de consultanță și management pentru acest proiect se ridică la 240.000 de lei, bani din fonduri europene. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este data de 25 august 2020, 40% din punctaj fiind oferit pentru componenta financiară – prețul cel mai scăzut, restul de 60% fiind oferit componentei tehnice.

Practic, Primăria Cluj-Napoca este în căutare de patru experți-cheie, printre care un manager de proiect cu experiență în managementul și implementarea proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile sau similare acestora, dar și un expert în achiziții cu experiență în derularea procedurilor de achiziție publică și legislație.


Mai departe, municipalitatea dorește să contracteze un expert financiar cu experiență în elaborarea rapoartelor financiare, cereri rambursare/plată, rapoarte progres financiare și actualizări buget, respectiv cel puțin un expert tehnic, cu experiență din postura de responsabil tehnic în implementarea proiectelor de infrastructură, finanțate din fonduri nerambursabile.

Reamenajarea malurilor Someșului Mic, plănuită de arhitecții spanioli

Reamintim că, în noiembrie 2018, Consiliul Local a votat un acord de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și Municipiul Cluj-Napoca. Astfel, malurile râului Someșul Mic vor fi modernizate și dezvoltate conform concursului de soluții „Rethinking Someș”, câștigat de arhitecții spanioli de la firma Practica.


Ulterior, în mai 2019, consilierii locali au validat cheltuielile legate de acest proiect major. Vorbim despre un proiect împărțit pe două segmente, în valoare totală de peste 168 milioane de lei (circa 34,7 milioane de euro), pentru care Primăria municipiului Cluj-Napoca dorește să atragă fonduri europene. Acestea sunt:

– Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic: valoarea totală este de 123.696.371 de lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca fiind de 34.038.247 de lei;
– Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor: valoarea totală este de 44.242.722 de lei, contribuţia proprie a municipalităţii fiind de 4.199.883 de lei.


Cum va arăta zona Someșului Mic după modernizare?

De precizat că, în luna mai a anului curent, Primăria a reușit să pună mâna pe un proiect european de aproximativ 123,7 milioane de lei (circa 25,5 milioane de euro), pentru zona I de revitalizare, potrivit Ziarul Financiar. Perioada de implementare a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 se întinde până în data de 30 aprilie 2023.

Planul integral de revitalizare a malurilor Someșului Mic cuprinde, printre altele, amenajarea de patru noi poduri pietonale și de biciclete, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport, lucrări de protective vegetative, dar și plantări de arbori. Platoul Sălii Sporturilor ar putea deveni o platformă publică, adaptată în funcție de anotimp.

Vor fi modernizate și spațiile publice (intersecția străzilor Alexandru Davila și Donáth – Pod Horea și Parcul Armătura – secțiune delimitată de podeț pietonal strada Parcul Feroviarilor și pod strada Fabricii). De asemenea, un pod pietonal va fi amenajat în zona Parcul Rozelor (care va face legătura cu Parcul 1 Decembrie 1918).

CITEȘTE ȘI:

Cum vor arăta malurile Someșului după modernizarea acestora?

 

 

abonare newsletter