Ştiri din Transilvania

Cel mai MARE parc din ISTORIA Clujului, în linie dreaptă! Un juriu internațional decide cine va proiecta Parcul Est

Primăria Cluj-Napoca a lansat concursul internațional de soluții pentru cel mai mare parc din istoria municipiului.

cel-mai-mare-parc-din-istoria-clujului-in-linie-dreapta-un-juriu-international-decide-cine-va-proiecta-parcul-est cel-mai-mare-parc-din-istoria-clujului-in-linie-dreapta-un-juriu-international-decide-cine-va-proiecta-parcul-est

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca a dat startul concursului internațional de soluții pentru cel mai mare parc din istoria Orașului Comoară, Parcul Est, un nou „plămân verde” pentru Cluj-Napoca, care se va întinde pe o suprafață de peste 45,5 hectare.

 


Amenajarea Parcului Est va fi realizată în urma unei competiții internaționale de soluții, lansată în cursul zilei de marți, 20 octombrie. Administrația locală a publicat tema de concurs în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), anunță primarul Emil Boc.

Suprafața Parcului Est cuprinde, pe lângă luciul de apă, și malurile lacului 3 din Gheorgheni, zona fostei pepiniere a Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), dar și o porțiune umedă care constituie un biotop unic în mediul urban. Astfel, tema de concurs detaliază funcțiunile preconizate, subliniind imperativul de protecție a habitatului sălbatic existent.


Cum va arăta Parcul Est după modernizare?

Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir (timp liber – n.r.), specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber (terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor)r, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori – copii și adulți – de peste 3.000 mp).

De asemenea, pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Totodată, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp), potrivit edilului.


„În ceea ce privește biotopul natural, acesta va fi protejat pe parcursul tuturor lucrărilor prin reguli clare, stabilite nu doar prin legislația în vigoare, ci și în tema de concurs. Astfel, tăierea arborilor maturi este strict interzisă, cu excepția celor care pun în pericol siguranța cetățenilor, iar viitorul sistem de iluminat trebuie să respecte anumite proprietăți (stâlpii să aibă o înălțime de maxim 4 metri, iar lumina să fie dirijată în jos pentru a nu disturba comportamentul păsărilor). Protecția habitatului sălbatic existent reprezintă prioritatea prezentului demers de proiectare, înaintea oricărui alt aspect funcțional”, a precizat Emil Boc.

Câștigătorul concursului pune mâna pe un contract de peste 6,2 mil. lei

Redactarea temei de concurs a fost precedată de dezbateri publice și variate consultări, inclusiv prin distribuirea în spațiul virtual a unui chestionar pentru a afla care sunt cu adevărat nevoile clujenilor legate de un nou spațiu verde în Cluj-Napoca. Idei pentru amenajarea Parcului Est au fost propuse și în cadrul dezbaterii publice a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), la începutul acestui an.


Inițial, în anul 2018, administrația locală a propus amenajarea unui aquapark în acest areal, însă cetățenii au respins propunerea în detrimentul unui nou spațiu verde, unde să se poată bucura de liniște și natură. Acum, proiectele depuse de specialiști în cadrul concursului de soluții lansat pentru amenajarea Parcului Est vor fi evaluate de un juriu internațional.

Premiul I al concursului internațional de soluții pentru Parcul Est constă în contractul de proiectare cu o valoare estimată de 6.288.360 de lei (fără TVA), locul II va fi recompensat cu un premiu în valoare de 120.000 de lei (fără TVA), în timp ce „bronzul” va primi 60.000 de lei (fără TVA).

Potrivit primarului Emil Boc, jurizarea proiectelor se desfășoară între 5-7 februarie 2021, anunțul oficial al câștigătorului va fi făcut în data de 8 februarie 2021, iar publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al concursului internațional va fi în data de 9 februarie 2021. Totodată, data limită pentru depunerea contestațiilor este 20 februarie 2021.

Juriul internațional al concursului de soluții pentru Parcul Est

– arhitect peisagist Catherine Mosbach – fondator Mosbach Paysagistes (Paris, Franța)
– arhitect peisagist Peter Veenstra – cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda)
– geograf Catherine Franceschi-Zaharia (Paris, Franța)
– arhitect Ligia Subţirică – reprezentant al Autorității Contractante (Cluj-Napoca, România)
– arhitect Şerban Țigănaş – secretar al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA), reprezentant al Filialei Teritoriale Ordinul Arhitecților din România (OAR) Transilvania
– arhitect Toader Popescu – lector universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (Bucureşti, România)
– arhitect Radu Tudor Ponta – cofondator al biroului Republic of Architects, conferențiar universitar, Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (Bucureşti, România)

Membri supleanți:

– Cristian Domșa – specialist GIS – conservarea biodiversității, consultant în domeniul ecologiei şi conservării biodiversității (Cluj-Napoca, România)
– arhitect Tamina Loley – arhitect partener al biroului de arhitectură Wolfhouse Productions, cofondator Nod Makerspace (Bucureşti, România)

CITEȘTE ȘI:

Activiștii clujeni anunță „victoria” Parcului Est? Dohotaru: „Pericolul aquaparkului a trecut!”

 

Viitorul Parc Est se va întinde pe 54 de hectare. Echivalează cu 70 de terenuri de fotbal

 

 

abonare newsletter