Ştiri din Transilvania

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Părintele Dumitru Marcel Andreica, despre ce e strict interzis de această sărbătoare

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir este sărbătorit de către creștini pe 26 octombrie. Părintele Dumitru Marcel Andreica, din Florești, a vorbit despre importanța acestei zile.

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Părintele Dumitru Marcel Andreica, despre ce e strict interzis de această sărbătoare Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Părintele Dumitru Marcel Andreica, despre ce e strict interzis de această sărbătoare

 

 


Pe 26 octombrie, creștinii se bucură de o mare sărbătoare, cea a Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Părintele Dumitru Marcel Andreica, preot paroh la Biserica Ortodoxă Sfântul Dumitru din Florești, județul Cluj, a vorbit în despre importanța acestei zile, explicând simbolistica ei, dar și ce reguli ar trebui să respectăm.

 


Preotul va oficia o slujbă specială pe 26 octombrie la biserica al cărei hram este Sfântul Dumitru, una din cele mai vechi biserici din Ardeal, cu o istorie impresionantă.

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir

Lăcașul de cult la care slujește preotul a trecut prin perioade zbuciumate, biserica veche, al cărei hram îl poartă cea actuală, fiind construită în doar patru ani de către un preot militar, un fiul al Floreștiului, Dumitru Caian, pe propria lui cheltuială.


Biserica realizată între 1830 și 1834 și-a păstrat amprenta, iar în amintirea ei este vizitată an de an în număr mare în special de Sfântul Dumitru, iar anul acesta se împlinesc 186 de ani de la sfințirea ei.

Părintele Andreica ne-a spus că anul acesta ar fi avut multe planuri pentru credincioși, însă lucrurile au fost date peste cap de pandemie. Cu toate acestea, unele reguli pot fi respectate în continuare, chiar și de către cei care nu vor ajunge la Biserică.


Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Importanța sărbătorii

Chiar dacă nu e un praznic împărătesc, praznicele fiind dedicate Mântuitorului, este una din cele mai mari sărbători din calendarul creștin-ortodox, a cărei semnificație ne-a fost relatată de părintele de la Florești.

„Există două variante de folosire a numelui sărbătorii, dar ambele se referă la același sfânt. Noi, la Florești, folosim varianta latină, Dumitru. Și varianta slavonă e corectă, Dimitrie. Dumitru înseamnă pământul mamă, cel care ține la pământul lui, la țara lui, acesta e simbolismului numelui. Sfântul Dumitru a fost un martir de la începutul secolului al IV-lea, care și-a vărsat sângele în vremea Împăratului Dioclețian. Legat de această sărbătoare respectată de creștinii români, trebuie precizat că marchează sfârșitul toamnei, adică începe un alt ciclu în istoria agrară, care se încheie la Sfântul Gheorghe.


Între aceste două mari sărbători existau câteva rânduieli și tradiții, dar acum nu se mai respectă, cel puțin aici, la Florești, unde s-a urbanizat totul”, a povestit preotul Marcel Andreica pentru fanatik.ro

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Datinile acestei sărbători

Legat de datinile acestei sărbători, preotul ne-a spus că există un singur lucru interzis, spre deosebire de praznicele împărătești, când se țin cont de mai multe lucruri.

Preotul Dumitru Marcel Andreica spune că unul din cele mai importante lucruri pentru cei care vor să respecte sărbătoarea este să se roage Sfântului Dumitru în această zi.

De asemenea, „nu se lucrează în această perioadă, oamenii participând la slujba religioasă”. Așadar, din punct de vedere creștinesc, munca este interzisă în ziua sărbătorii, cel puțin până la finalizarea slujbei dedicate Izvorâtorului de Mir.

 

 

 

 

abonare newsletter