Ştiri din Transilvania

Pedepse aspre pentru șmecherii de pe Tarnița și Beliș-Fântânele. Regulamentul care interzice bărcile cu motor. Care sunt excepțiile?

Folosirea ambarcațiunilor pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, reglementată de Consiliul Județean Cluj. Amenzi aspre pentru șmecherii care încalcă regulile. Cine verifică respectarea dispozițiilor?

 

 


Odată cu scoaterea lor de pe lista apelor navigabile, Consiliul Județean Cluj reglementează într-un final folosirea ambarcațiunilor pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, ambele din județ.

 


Prin Hotărârea Guvernului nr. 665/2008, lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele au fost declarate căi navigabile interioare, supravegherea și controlul navigației pe acestea fiind realizate de Autoritatea Navală Română, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Nemulțumiți că apa pe care o beau este contaminată de bărcile cu motor și skijeturi, clujenii au luat atitudine în ultimii ani.

Tarnița și Beliș-Fântânele, scoase de pe lista apelor navigabile

Mii de clujeni au semnat o petiție prin care au solicitat interzicerea ambarcațiunilor motorizate pe cele două lacuri. Pe lângă asta, în 2019, șase parlamentari clujeni s-au unit și au realizat o interpelare către Guvern, cerând același lucru. Astfel, ca urmare a demersurilor efectuate, prin Hotărârea Guvernului nr. 741/2020, lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele au fost eliminate din anexa căilor navigabile interioare ale României.


La finalul lunii august, fostul ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a precizat că, în ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control pe cele două lacuri, aceasta se organizează de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române. În acest sens, forul administrativ județean a elaborat proiectul de Hotărâre privind aprobarea regulamentelor de navigație pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele.

Atât Lacul Tarnița, cât și Lacul Beliș-Fântânele reprezintă o zonă naturală protejată de interes județean, această calitate fiind stabilită încă din 1994, printr-o Decizie a Delegației Permanente a Consiliului Județean Cluj. În urma regulamentului propus de CJ Cluj, Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj va asigura supravegherea și controlul în ariile naturale protejate, precum și în zonele imediat învecinate, dar și constatarea si aplicarea de sancțiuni.


Lacul Tarnița va avea trei zone de reglementare

În prezent, pe malul Lacului Tarnița se găsesc opt enclave de fâneață denumite „plaje”, practic locuri folosite pentru agrement pe timp de vară. În urma regulamentului elaborat de CJ Cluj, se stabilesc trei zone de reglementare:

– zona I: cuprinde zona situată în imediata apropiere a barajului la mai puțin de 200 m pe toată lățimea lacului;
– zona II: cuprinde zona plajelor I, II, III, IV și V (cele mai folosite), la o distanță de 50 m de la mal spre interiorul lacului;
– zona III: cuprinde toate celelalte enclave și aducțiuni, inclusiv coada lacului.


Pentru protejarea sursei de apă potabilă a județelor Cluj și Sălaj, se interzice accesul, navigarea și acostarea ambarcațiunilor și desfășurarea oricărei activități, în zona I. Interdicția se instituie întrucât la 100 m amonte de baraj, pe malul stâng al Acumulării Tarnița, este amplasat turnul deținut de Compania de Apă Someș SA, de captare a apei brute în vederea tratării.

Mai departe, pentru desfăşurarea în condiții de siguranţă a navigaţiei, evitarea accidentelor, protejarea zonei ecologice, păstrarea liniştii pentru populaţia din zonă şi persoanele aflate la odihnă şi agrement, se interzice navigarea și în zona II. Singura activitate permisă în această zonă o constituie plecarea/ acostarea ambarcațiunilor de la/ la ponton sau direct de la/la mal în zona plajelor, însă aceasta se va face cu viteză redusă, pentru a nu produce valuri.

Atât pentru Lacul Tarnița, cât și pentru Lacul Beliș-Fântânele, pentru protejarea malurilor împotriva eroziunii datorate valurilor produse de ambarcațiuni, se interzice navigarea la o distanță mai mică de 20 m față de acestea. Totodată, pentru evitarea poluărilor accidentale cu hidrocarburi, se interzice accesul oricărui mijloc motorizat sau echipament care utilizează carburanți fosili, cu excepția celor aparținând exclusiv autorităților și instituțiilor publice, aflate în exercitarea atribuțiilor legale.

Amenzi usturătoare pentru încălcarea regulamentului

Încălcarea reglementărilor privind folosirea oricărui mijloc motorizat care utilizează carburanți fosili pe cele două lacuri poate atrage o sancțiune de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. În funcție de gravitatea lor, se aplică amenzi între 3.000 lei – 5.000 lei, respectiv 1.000 lei – 3.000 lei, pentru încălcarea diferitelor puncte stipulate în regulament.

Sunt interzise, printre altele, desfășurarea activităților de întreținere a ambarcațiunilor, deținerea oricăror materiale și echipamente, precum și desfășurarea oricăror alte activități direct pe suprafața lacului și/ sau în imediata vecinătate a acestuia, dacă există riscul de scurgeri. De asemenea, este interzis să se arunce sau să se scurgă în lac obiecte sau substanţe de natură a crea o piedică sau un pericol pentru navigaţie sau o sursă de poluare.

Sunt însă și excepții. Pe suprafața lacurilor este permisă navigația vaselor de agrement şi sportive, precum şi a celor având ca scop deservirea populaţiei, propulsate cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice, care respectă caracteristicile tehnice de funcţionare şi prevenirea poluării mediului şi sunt conduse de personal calificat şi brevetat pentru a presta această activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Citește întregul regulament în documentul atașat!

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Păstrăv curcubeu uriaș, prins în lacul Tarnița. S-a luptat 4 ore să scoată peștele din apă!


 

abonare newsletter