Ştiri din Transilvania

70 de sesizări pentru eliberarea Someșului de gunoi aruncat ilegal. Garda de Mediu începe curățenia

Peste 70 de sesizări au fost trimise autorităților din Florești și Cluj-Napoca. Garda de Mediu a anunțat începerea curățeniei.

 

 


Adrian Dohotaru, activist de mediu din Cluj, a anunțat că 70 de sesizări au fost trimise autorităților, prin care li se cere curățarea Someșului în Florești și Cluj-Napoca, în amonte de baraj și aval.

 


„Peste 70 de sesizări ați trimis autorităților în care le cereți curățarea Someșului în Florești și Cluj-Napoca, în amonte de baraj, dar și în aval. Vă felicităm pentru implicarea civică, hai să fim o sută, mai ales dacă identificați alte gunoaie! Garda de Mediu ne-a confirmat numărul și începerea curățeniei, dar vrem să ne asigurăm că se face pe bune, pe km, nu sute de metri, și că se iau măsurile preventive corecte”, a scris Dohotaru într-un grup de Facebook.

Adrian Dohotaru a inițiat o acțiune de sesizare a autorităților clujene cu privire la deșeurile de pe malurile Someșului. Clujenii au fost invitați să semnaleze colectiv miile de tone de gunoaie, ceea ce au și făcut.


Petiția Someș: „Râul nu este groapă de gunoi”

Clujenii și floreștenii care au trimis sesizări autorităților, au fost solidari unui singur text, prezent în „Petiția Someș”, lansată de activistul Dohotaru:

„Râul Someș nu este groapă de gunoi. Sute de tone de deșeuri, chiar mii, sunt aruncate în albia și pe malurile Someșului în amonte de Barajul Florești, dar și în aval, gunoaie care ajung în Cluj-Napoca și mai departe.


Gunoaiele poluează râul și malurile și ne strică bucuria de a fi în natură. Cer curățarea de gunoaie. Cer bariere în mai multe locații pentru a preveni depozitarea ilegală de deșeuri și camere de supraveghere. Dar propun soluții pe termen lung: tranzitarea zonei la minut prin realizarea unei piste de biciclete la nivel metropolitan, plus alei pietonale la râu, crearea de arii naturale protejate și spații verzi la râu. Sunt măsuri care descurajează actele anti-sociale.

Lunile trecute am mai depus sesizări, alături de alți clujeni îngrijorați de soarta râului lor. Au fost eficiente sesizările, dar nu suficiente pentru anvergura problemei! S-au făcut mai multe curățenii, de peste 100 de tone fiecare. Dar e clar că din moment ce gunoaiele ajung înapoi la râu și pe maluri, ați scăpat lucrurile de sub control.


De data aceasta trebuie să vă mobilizați pentru un efort mai mare, adică o curățenie și mai vastă, dar și pentru măsuri de prevenție ca cele indicate mai sus.”

CITEȘTE ȘI:

Protestatarii de la „Marșul Haosului Imobiliar” riscă o amendă de 15.000 de lei

 

abonare newsletter