Ştiri din Transilvania

Calea ferată Cluj-Suceava se modernizează! Viteza trenului va crește la 160 de km/h

Se modernizează calea ferată pentru trenul care are traseul Cluj-Napoca—Suceava. S-a lansat licitația pentru documentația tehnică, iar valoare se ridică la 150 de milioane de lei.

 

 


S-a scos la licitație proiectarea ultimilor 106 kilometri pentru modernizare căii ferate, de pe traseul Cluj-Napoca —Suceava, mai exact pe secțiunea Ilva Mică-Pojorâta. Toate cele trei secţiuni ale liniei Apahida —Suceava sunt acum scoase la licitaţie pentru realizarea documentaţiei tehnice, informează economedia.ro. Calea ferată care leagă regiunea Moldova de Transilvania are o lungime de 300 de kilometri.

 


150 de milioane de lei pentru documentație

Valoarea licitațiilor pentru cele trei secțiuni feroviare se ridică la aproximativ 150 de milioane de lei iar termenul de realizare este de 23 de luni.

Linia care va fi modernizată face parte din Rețeau trans-europeană de transport (TEN-T), iar secretarul de stat al Ministerului Transporturilor, Adrian Covăsniau a spus că linia asigura legătura între două coridoare europene.


„Linia de cale ferată Apahida – Suceava, parte din rețeaua centrală TEN-T, asigură prin tronsoanele Coșlariu – Apahida și Suceava – Pașcani legătura între Coridorul Rin – Dunăre, ramura nordică (Curtici-Arad-Coşlariu-Sighişoara-Braşov-Bucureşti-Constanţa) și traseul fostului Coridor pan-european IX (Giurgiu-Bucureşti-Ploieşti-Focşani-Bacău-Paşcani-Iaşi-Ungheni)”, a spus secretarul de stat.

Viteza trenului va crește la 160 de km/h

În acest moment cale ferată pe care circulă trenul Cluj-Napoca —Suceava este uzată, iar instalațiile sunt vechi. De asemenea, peroanele și stațiile necesită modernizări. După această etapă de documentație tehnică, se va lansa și licitația pentru execuția lucrărilor, care va permite creşterea vitezei de circulaţie la 160 de kilometri pe oră (km/h) pentru trenurile de călători respectiv 120 km/h pentru cele de marfă, a transmis Compania Națională de Căi Ferate Infrastructura (CFR).


Modernizările care se vor executa vor permite creșterea vitezi, implicit reducera duratei de călătorie pe întreaga secțiune. De asemenea, compania anunță că se vor îmbunătății și condițiile călătorilor dar și gradul de siguranță. Cu alte cuvinte, se pare că trenul se va ridica la standarde europene.

Potrivit caietului de sarcini, componenta tehnică are un punctaj de 60 % în timp ce preţul ofertei primeşte un punctaj de 40 %, finanţarea documentaţiei pentru cele trei secţiuni care costă 150 de milioane de lei va fi asigurată din fonduri europene.


Modernizarea căii ferate Cluj–Episcopia Bihor

În luna februaire 2021, Instituția Prefectului Bihor anunță că au fost obţinute toate cele 82 avize necesare pentru derularea proiectului de modernizarea și electrificarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

Reamintim că obiectivul de investiţii, în valoare de 7,3 miliarde de lei, este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României, şi reprezintă cea mai amplă investiţie în infrastructura feroviară din Vestul României.

Lucrările vizează electrificarea în întregime a celor 166 de km a liniei de cale ferată, precum şi modernizarea, pe întregul traseu, a tuturor staţiilor, haltelor şi spaţiilor adiacente, incluzând parcările, rampele şi peroanele cu copertine. Toate clădirile de călători vor beneficia de compartimentări pentru fluidizarea circulaţiilor, de grupuri sanitare compartimentate pe sexe, precum şi grupuri sanitare speciale pentru mamă şi copil şi pentru persoanele cu mobilitate redusă. Traseele de circulaţie pentru călători vor asigura deplasarea în deplină siguranţă a persoanelor cu mobilitate redusă, fiind prevăzute, de asemenea, rampe şi marcaje tactile pentru nevăzători la accesele principale în clădire şi către punctele principale de interes.

Partea de execuţie este estimată la 4 ani din durata totală de 10 ani a obiectivului de investiţie. În urma reabilitării, pe 60% din traseu trenurile vor putea circula cu peste 100 km/oră, iar distanţa Oradea-Cluj se va parcurge în 2 ore.

CITEȘTE ȘI:

Pasajul de pe Tăietura Turcului va trece peste proprietățile clujenilor. Viceprimar: „Pot contesta suma, dar nu soluția”

abonare newsletter