Actualitate

Concert dirijat de Mihai Agafiţa la Filarmonica Transilvania

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/22/12 mihail agafita toamna muzicala clujeana_sc_01.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În pauza concertului, publicul este invitat la vernisajul unei expoziţii de fotografie.

Filarmonica de Stat Transilvania invită publicul meloman la Concertul vocal-simfonic dirijat de Mihai Agafiţa, din Republica Moldova, în data de 24 februarie, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Alături de Orchestra Simfonică si Corul Filarmonicii, va evolua şi solistul Ilian Gârneţ.

În pauza concertului publicul este invitat la vernisajul unei expoziţii de fotografii semnate de Ioniţă G. Andron (1917 - 1989), din colecţia Muzeului Ţării Oaşului.

Agafiţa, dirijor permanent la Cluj


Valoros reprezentat al tinerei generaţii de dirijori, Mihail Agafiţa a susţinut, pe parcursul a 17 ani, peste 400 de concerte simfonice, spectacole de operă şi balet, alături de ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, efectuând şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta sau Tunisia.

Născut în 1973 în oraşul Călăraşi din Republica Moldova, Mihail Agafiţa a studiat dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de dirijat a profesorului Dumitru Goia. Între 2005-2007, se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, cursuri organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din noiembrie 2009 devine şi dirijor permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri, de la baroc la contemporan, printre ele aflându-se şi lucrări în primă audiţie.

Un copil preoce

Născut la Sankt Petersburg, Ilian Gârneţ a început studiul viorii cu Galina Buinovschi la Liceul de Muzică Ciprian Porumbescu din Chişinău, urmând apoi cursurile Academiei de Muzică din acelaşi oraş şi ale Academiei de Muzică din Helsinki, la clasa profesorului Alexandre Vinnitsky. Şi-a completat studiile la Conservatorul Regal din Bruxelles, sub îndrumarea celebrului Igor Oistrah.

Încă de la 11 ani, Ilian Gârneţ a câştigat numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, ca Premiul I la Concursul Internaţional din Istanbul (2008), Marele Premiu la Concursul Internaţional din Kazahstan (2006), Medalia de Aur la Primele Jocuri Delfice de la Moscova (2000) sau Marele Premiu la Concursul Jeunesses Musicales de la Bucureşti (1995 şi 1997).

Ultimele Stiri
abonare newsletter