Timp Liber

Sâmbăta Mare. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în Noaptea de Înviere?

Sâmbăta Mare se sărbătorește anul acesta pe 4 mai și reprezintă ziua în care Iisus Hristos a fost pus în mormânt.

Sâmbăta Mare. Tradiții și obiceiuri. Sursă foto: Facebook/Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului Sâmbăta Mare. Tradiții și obiceiuri. Sursă foto: Facebook/Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

 

 


Sâmbăta Mare se sărbătorește anul acesta pe 4 mai și reprezintă ziua în care Iisus Hristos a fost pus în mormânt.

Sâmbăta Mare este dedicată ultimelor pregătiri pentru Paşti: sacrificarea mielului şi prepararea mâncărurilor din carne de miel, precum drob, borş de miel, stufat sau friptură. Mielul este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină, căci atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ''Mielul lui Dumnezeu'', simbolizând sacrificiul său suprem, scrie Agerpres.ro


Cercetătorii etnologi susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină. Timpul ritual de 14 zile, parte componentă a Ciclului pascal, se degradează neîncetat în Săptămâna Patimilor, notează Ion Ghinoiu în volumul "Sărbători şi obiceiuri româneşti" (2003, Ed. Elion), când Iisus este trădat, chinuit, umilit şi omorât prin răstignire.

CITEȘTE ȘI: 
PS Claudiu, în Pastorala de Paști: „Sărbătoarea Învierii Domnului ne conduce sufletește la adevărul central al credinței creștine” VIDEO

Aceste trei zile de haos şi întuneric sunt urmate de Învierea Domnului din noaptea de Paşti şi de Săptămâna Luminată, care readuc echilibrul şi armonia. Prin Învierea Sa, Mântuitorul a sfărâmat porţile iadului şi a învins moartea, dăruind, astfel, credincioşilor, bucuria şi nădejdea la viaţa veşnică întru Hristos.


În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște și fac ultimele retușuri prin casă. Principala grijă a oamenilor înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști nu este însă mâncarea, ci primenirea hainelor.

Încă de la începutul Postului, gospodinele croiesc cămăși noi, atât pentru ele cât și pentru restul familiei, pentru a le purta în ziua de Paști.


Se crede că dacă te împiedici în timp ce te îndrepți spre slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări. În timpul slujbei, când se trag clopotele, este bine să ai o bucată de fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mesaje și Felicitări Paște 2024. Urări cu textul „Paște Fericit” sau „Hristos a Înviat” pentru cei dragi.

Cadouri de Paşte, împărţite bătrânilor din Centrul de Îngrijiri din Cluj. Emil Boc: „Nimeni nu este abandonat”

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Paștele în familie

abonare newsletter