Actualitate

Marele premiu al Festivalului de folclor "Strugurele de Aur", de la Alba, acordat unei studente din Cluj

Alexandra Băcilă, studentă la Academia de Muzică din Cluj Napoca, secţiunea Pedagogie Muzicală a câștigat, sâmbătă seară, la Alba Iulia, marele premiu al Festivalului Naţional de Folclor ”Strugurele de Aur”, din acest an, despre care unii specialişti susţin că este cea mai importantă manifestare de gen din România.

Au fost două seri de concurs, timp în care au urcat pe scenă 58 de concurenţi din toate zonele etnofolclorice ale ţării, din Republica Moldova şi din Serbia. Din 106 tineri care s-au prezentat la preselecţie, sâmbătă seară a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia 'Gala Laureaţilor', în prezenţa a peste 500 de spectatori, potrivit Agerpres.

Unul dintre membrii juriului, Ioan Bocşa, interpret renumit şi cadru didactic universitar, a apreciat că la actuala ediţie, a XIII-a, concurenţii au fost 'de-a dreptul extraordinari'.

Marele premiu a fost acordat unei tinere de 20 de ani dintr-un sat de lângă Blaj, fiind pentru a doua oară consecutiv când trofeul este obţinut de o interpretă de folclor din judeţul Alba.

Gabriela Comăneci, din Bacău, şi Ioana Breda, din Alba, au fost recompensate cu premiul I la secţiunea Solişti Vocali, iar Marin Alexandru, din Botoşani, şi Bianca Bulbuc, din Vaslui, au fost recompensaţi cu acelaşi premiu la secţiunea Solişti Instrumentişti.

Juriul a fost compus din Sergiu Cipariu, Ioan Bocşa, Gabriela Rusu Păsărin, Nicolae Furdui Iancu, Gelu Stan, George Sârbu, Daniela Floroian, Stelian Stoica şi Marioara Murărescu, preşedinte de onoare.

abonare newsletter