Actualitate

Maraton de zeci de filme în această săptămână la Cinema Victoria

Mediaș Central European Film Festival (7+1) - MECEFF, ajuns în acest an la cea de-a treia ediție , aduce la Cinema Victoria o selecție de 28 de filme dintre cele mai apreciate de public, realizate în perioada 1935-2012. Acestora li se mai adaugă alte câteva filme din cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Printre filmele propuse clujenilor se numără producții de colecție precum Bar Mitzvah (SUA, 1935, regia: Henry Lynn), Drumul e lung (SUA/Germania, 1949, regia: Herbert B. Fredersdorf, Marek Goldstein), Dumnezeu, omul și diavolul (SUA, 1950, regia: Joseph Seiden), dar și pelicule noi, cum ar fi Țiganii din Shanghai (Slovenia, 2012, regia: Marko Nabersnik), De ce fierbe copilul în mămăligă/Aglaja (Ungaria, 2012, regia: Krisztina Deak), Toată lumea din familia noastră (România, 2012, regia: Radu Jude) sau Despre oameni și melci (România, 2012, regia: Tudor Giurgiu).

Cea de-a treia ediție a MECEFF s-a desfășurat la Mediaș în perioada 24-28 iunie, sub titulatura „7+1”, incluzând în secțiunea competitivă câte un film din cele șapte țări ale Europei Centrale (Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, România, Slovacia, Slovenia) și unul dintr-o țară invitată special. În acest an, țara invitată a fost Germania.  Trofeul festivalului a fost adjudecat de Țiganii din Shanghai, iar premiul publicului a mers către Despre oameni și melci.


Cele 28 de pelicule propuse de organizatori publicului clujean vor fi proiectate la Cinema Victoria în perioada 20-26 septembrie în spectacole de la orele 15.00, 17.00, 19.00 și 21.30. Prețul unui bilet este de 7 lei (pentru elevi, studenți și seniori), 10 lei (preț  întreg) și 50 de lei (abonament cu 10 intrări).

Vineri e Noaptea Albă a Filmului Românesc

Tot vineri, 20 septembrie, Noaptea Albă a Filmului Românesc ajunge la Cluj-Napoca pentru al treilea an consecutiv. Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi. Numărul de spectatori înregistrați la edițiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone. Anul trecut, peste 8.500 de spectatori s-au bucurat de filmele din programul Nopții Albe.


Anul acesta, festivalul propune la Cinema Victoria trei filme variate ca tematică și perioadă de realizare: E pericoloso sporgersi (1993), proiecție specială la aniversarea a 20 de ani de la debutul regizorului Nae Caranfil; Roșia Montană – un loc la marginea prăpastiei (Germania, România, documentar, 2012, regia: Fabian Daub) și Un film cu o fată fermecătoare (1996, regia: Lucian Bratu), proiecție specială dedicată actriței Margareta Pâslaru. Intrarea este liberă.

Tot în cadrul Nopții albe, Casa TIFF (str. Universității nr. 6) găzduiește de la ora 21.00 Turn Off the Lights (2012, regizor: Ivana Mladenovic), iar de la ora 23.00 o serie de scurtmetraje din selecția TIFF 2013 ce cuprinde: 12 minute (r. Nicolae Constantin Tănase), Claudiu şi crapii (r. Andrei Tănase), În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu), Bad Penny (r. Andrei Creţulescu), O umbră de nor (r. Radu Jude), My Baby (r. Luiza Pârvu), Şanţul (r. Adrian Silişteanu), Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri).


 

 

abonare newsletter