Actualitate

Cine este autorul filmului despre Clujul văzut de sus, care face înconjorul lumii?

Un clujean a realizat un video inedit despre Cluj-Napoca, filmat cu ajutorul unei drone. Filmul lui Matei Pleșa, “Aerial view of Cluj-Napoca”, a ajuns în doar patru zile de la lansare la un reach de 200.000, devenind viral pe internet.

Matei Pleșa a explicat pentru Monitorul de Cluj cum i-a venit ideea acestui film.

“Sunt pasionat de video-urile din aer, făcute din elicopter, și de mult timp mi-am dorit să fac și eu unul. Însă n-am avut posibilitatea. Știam că aș putea realiza filmulețul cu ajutorul unei drone, însă prețurile era până nu demult foarte mari. Dar am lucrat la un proiect lângă Cluj, l-am întâlnit pe Robert, care avea o astfel de dronă. E una mai accesibilă, de 2.000 de euro. Pentru filmat am folosit o cameră pentru sporturi extreme. Filmulețul a fost un proiect personal, iar faptul că ajută la promovarea orașului peste hotare, nu face decât să mă bucure”, a spus videograful clujean.


El a povestit că nu s-a așteptat la un asemenea succes al filmului. “Nu m-am așteptat să fie atât de vizionat filmulețul. Sincer ne așteptam la vreo 150 de like-uri pe Facebook, însă acum, când vedem că reach-ul lui e undeva pe la 200.000, suntem încântați. Am mai făcut și alte filme, cu și mai multe vizualizări, dar acesta îmi este cel mai drag, fiind un proiect personal. Te face să te simți foarte bine când vezi că munca îți este apreciată. Am primit de la oameni foarte multe laude și îndemnuri să mai facem și altele, dar și critici, că e prea scurt”, a spus glumind clujeanul.

O altă perspectivă asupra Clujului

Matei a explicat că acest filmuleț face parte dintr-un proiect mai amplu, în care vor fi prezentate mai multe locații cheie are Clujului. “Mi-am dorit să fac acest filmuleț pentru a arăta lumii frumusețile Clujului dintr-o altă perspectivă, cu detaliile arhitectonice care nu se pot observa cu ochiul liber. M-am gândit că lumea e plictisită de aceleași cadre standard de pe Cetățuie sau din centrul Clujului. Sunt multe elemente cheie de care oamenii nu-și dau seama. De exemplu, câți au văzut priveliștea de pe Feleac la răsărit. Noi o să facem asta în următoarele filmulețe și alte locații emblematice ale Clujului, cum e Grădina Botanică”, a spus Matei, care a adăugat că următorul filmuleț va apărea peste aproximativ două săptămâni, în funcție și de vremea de afară.


Realizare impresionantă, fără prea multe costuri

Realizarea filmulețului “Aerial view of Cluj-Napoca” a durat 5 zile – trei zile filmatul și două zile editatul. “Alegem locația, pornim drona care practic poate zbura doar 7 minute – atât îi ține bateria. Apoi, cu ajutorul unor ochelari speciali vedem exact ce filmează camera în timp real și așa decidem unde o poziționăm și ce mișcări îi dăm pentru a avea cel mai bun unghi de filmare”, a explicat videograful clujean.

Clujeanul a mai povestit că a fost sunat de la mai multe televiziuni care i-au cerut filmulețul pentru a-l folosi în genericul știrilor locale.


Despre costurile realizării acestui film, Matei Pleșa spune că au fost infime. “Costurile au fost doar în timp și muncă. Drona și camera folosite pentru această filmare sunt ale lui Robert, nici măcar bani de benzină n-am cheltuit pentru filmări, am mers acolo cu bicicleta”, a spus râzând Matei.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter