Actualitate

Cea mai mare pălărie de paie din lume se află în România

Singurul muzeu al pălăriilor de paie din România se află în localitatea harghiteană Crişeni şi este vizitat anual de sute de turişti atraşi de ineditul obiectiv, înfiinţat în urmă cu câţiva ani de Szocs Lajos, a cărui familie se ocupă de patru generaţii de confecţionarea pălăriilor de paie.

sursa foto: http://korispatak.ro sursa foto: http://korispatak.ro

Muzeul este găzduit de o casă ţărănească tradiţională care a fost renovată şi este deschis vizitatorilor tot timpul anului, scrie Agerpres. În prima încăpere pot fi văzute aproximativ 150 de modele de pălării de paie din România, în a doua cameră sunt expuse diferite obiecte decorative sau de uz casnic, iar în ultima încăpere vizitatorul este familiarizat cu tehnica de realizare a pălăriilor: de la seceratul paielor până la produsul final, adică pălăria confecţionată şi gata de a fi purtată.
La muzeul din Crişeni poate fi văzută şi chiar probată cea mai mare pălărie din lume, cu diametrul de doi metri şi cu greutatea de peste două kilograme şi jumătate. La confecţionarea acesteia s-au folosit 500 metri de împletitură de paie şi un kilometru şi jumătate de aţă. Toţi cei care trec pragul muzeului se fotografiază cu cea mai mare pălărie purtabilă din lume şi mulţi se distrează, afirmând că le este pălăria prea mare.
Conform sursei citate, printre cei care au vizitat Muzeul Pălăriilor de Paie din Crişeni se numără şi preşedintele Ungariei, Janos Ader care a trecut pragul obiectivului de mai multe ori şi, de fiecare dată, a primit în dar o pălărie de paie. La vizita din acest an, preşedintele Ungariei a apreciat faptul că numărul turiştilor a crescut "datorită populaţiei din Crişeni care a dovedit că un sat mic poate să devină, cu eforturi mari, renumit la nivel naţional şi european".
 

abonare newsletter