Actualitate

Actorul clujean Dan Chiorean, nominalizat la premiile Gopo

Actorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Dan Chiorean, a fost nominalizat la categoria ”Cel mai bun actor în rol principal” oferit în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan. Filmul concurează şi la categoriile ”Cel mai bun film” şi ”Cea mai bună regie”.

Alături de Dan Chiorean, la ce-a dea 8 ediție a Premiilor Gopo, la categoria de ” Cel mai bun actor în rol principal” au mai fost nominalizați și actorii: Victor Rebengiuc (Câinele japonez), Adrian Titieni (Domestic), Gheorghe Ifrim (Domestic), Igor Babiac (La limita de jos a cerului) și Dan Chiorean (Rocker).

În cursa pentru câștigarea statuetei Gogo acordate ”Celui mai bun actor într-un rol secundar” intră Șerban Pavlu (Câinele japonez), câștigător în 2013 al premiului pentru ”Cel mai bun actor în rol principal” pentru Toată lumea din familia noastră, Igor Caras-Romanov (La limita de jos a cerului), Vlad Ivanov (Poziția copilului), Sergiu Voloc (La limita de jos cerului) și Alin State (Rocker).


Luminița Gheorghiu, nominalizată la premiul ”cea mai bună acrită în rol principal”

În ceea ce privește nominalizătile pentru ”cea mai bună actriță în rol principal”  cele care se vor lupta pentru silueta Gopo vor fi actrițele Diana Avrămuț (Când se lasă seara peste București sau Metabolism), Ioana Flora (Deja Vu), Ioana Anastasia Anton (Domnișoara Christina), Ana Ularu (O vară foarte instabilă) și Luminița Gheorghiu (Poziția copilului).


65 filme nominalizate și 400 membrii ai juriului

65 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a opta ediții a Premiilor Gopo. Câştigătorii vor fi anunţati în cadrul Galei Premiilor Gopo ce va avea loc pe 24 martie și va fi transmisă în direct pe site-ul evenimentului.

Juriul care va desemna câștigătorii la cele 19 categorii ale Premiilor Gopo este format din peste 400 de profesioniști din toate domeniile industriei de film româmești.


”Peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an. Gala Premiilor Gopo se află la cea de-a opta ediţie şi este un eveniment anual care premiază valorile cinematografiei româneşti actuale”, scriu organizatorii pe site-ul evenimentului.

Cine este Dan Chiorean?

Dan Chiorean s-a născut la Cluj-Napoca, pe 12 februarie 1970. A terminat actoria la Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István“, Târgu-Mureş, promoţia 1994, clasa prof. Cornel Popescu.


Este actor al Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 1995 şi a jucat în spectacole regizate de Vlad Mugur, Sanda Manu, Mihai Maniutiu, Victor Ioan Frunză, Mona Marian, Mircea Cornişteanu, Andrei Şerban. Pentru rolul său din lungmetrajul Rocker, Dan Chiorean a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius, în 2013.

Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei. 

abonare newsletter