Actualitate

Nyíregyháza – o destinație de vacanță cu ape termale și distracție

Situat în nord estul Ungariei, la o distanţă de 250 km față de Cluj-Napoca, orașul Nyíregyháza este un important centru cultural, cu o atmosferă animată, cu numeroase monumente istorice, atrăgând prin ospitalitatea sa numeroși vizitatori.

Atracţia turistică principală a oraşului Nyíregyháza este Staţiunea Balneară Sóstógyógyfürdő aflată la doar la 6 km de centrul oraşului în mijlocul unei păduri de stejar, renumită pentru atmosfera ei plăcută și proprietăţile curative ale apelor sale termale.

Administratorul apelor cu proprietăţi curative şi al băilor oraşului asigură funcţionarea a cinci unităţi balneare, dintre care una, băile Júlia Fürdő, în centrul oraşului, iar celelalte în inima staţiunii Sóstógyógyfürdő. Acestea din urmă sunt băile Tófürdő, hotelul balnear Hotel Fürdőház***, complexul şi parcul acvatic Aquarius Élményfürdő şi Ştrandul Parkfürdő, care se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, acoperită de specii străvechi de arbori.


Proprietăți curative

Apele de la Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő sunt bogate în clorură de sodiu, ioni de hidrocarbonat, iod şi brom, cu rezultate bune în tratamentul afecţiunilor reumatice, ale articulaţiilor sau aparatului locomotor. Efecte benefice se pot obţine şi în cazul tratamentelor postoperatorii necesare în urma unor intervenţii ortopedice sau pentru vindecarea unor traumatisme. Tratamentul balnear cu iod şi/sau brom se recomandă şi în cazul unor afecţiuni cronice ginecologice sau dermatologice (de ex. eczeme, psoriazis).

"Datorită cantității ridicate de iod, apele termale au un efect benefic și asupra tenului, pielea devine mai fină și catifelată în urma unor băi în aceste ape. Chiar a fost o doamnă aici care se mira cât de fină îi este pielea după ce a făcut o baie" relatează directorul stațiunii, Roland Podlovics.


Distracție pentru toate vârstele

Ştrandul Parkfürdő, deschis în timpul sezonului estival, a fost renovat în anul 2011 în urma unei investiţii de 4 milioane de euro, devenind un complex balnear modern unde persoane de toate vârstele se pot relaxa sau distra.

Persoanele active, pasionate de sport, au ocazia să înoate în apa piscinei ultramoderne, ce poate găzdui şi competiţii internaţionale de nataţie; iar pasionaţii de aventuri extreme sunt aşteptaţi de bazinul de tip italian. Distracţia este asigurată în „piscina italiană” de spaţiile deschise care au fost lărgite, de twisterul de apă, de cascadă şi de toboganele uriaşe de mare viteză. După aceste aventuri extreme, vizitatorii se pot odihni în noul jacuzzi acoperit. Apa cu proprietăţi curative alimentează patru bazine aflate într-un mediu natural de excepţie, răsfăţând astfel atât trupul, cât şi sufletul. De un succes aparte se bucură Pool-Barul din mijlocul unei piscine cu apă la 38grade, care oferă o gamă largă de băuturi și cocktail-uri. În timpul sezonului estival, miercuri şi vineri seara, îndrăgostiţii de băile făcute în timpul nopţii și de distracții pot participa şi la petreceri pe muzică retro sau latino. Biletele de intrare costă de la 2900 Ft/Hun pentru adulți până la 1900 Ft/Hun pentru copii.


Lumea copiilor

Punând în practică o concepţie prietenoasă cu turiștii, ştrandul Parkfürdő şi parcul acvatic acoperit Aquarius Élményfürdő îi aşteptată pe cei mici călăuzindu-i în lumea poveştilor. Parcul îi călăuzeşte pe vizitatori într-o junglă adevărată, unde cei mici pot cuceri Insula Comorilor, pot retrăi aventurile de la bordul unei corăbii de piraţi, iar după „acostarea” vasului pot descoperi ruinele imperiului incaş. Iar în timp ce micii aventurieri cutreieră această lume fermecată, părinții lor se pot destinde în apele revigorante şi cu efecte terapeutice ale Lumii Termale! Cei care caută o variantă mai activă de relaxare au posibilitatea de a încerca atracţiile Lumii Aventurii: twisterul de apă cu injectări, perdeaua de apă, toboganul kamikaze şi bazinul cu valuri. Toate acestea transformă timpul petrecut aici într-o experienţă de neuitat!

La ZOO

Pe iubitorii de animale îi așteaptă grădina Zoologică Sóstó. Într-o pădure de stejari întinsă pe o suprafaţă de 30 ha grădina zoologică găzduiește peste 5000 de specii de animale. În 2010 a fost inaugurată o atracţie unică în Europa Centrală şi de Est – Piramida Verde, la baza căreia a fost înființat un Ocenariu. Vizitatorii se pot plimba printr-un tunel transparent şi pot interacționa cu fauna Oceanului Indian. Deasupra Ocenariului, pe trei nivele până la o înălţime de 15 m, te poți plimba într-o casă a pădurii tropicale. Dinozauri, orangutani, elefanţi, girafe, păsări, jungla tropicală, spectacolul cu foci oferă impresii de neuitat.


Parc de aventuri și muzeu etnografic

Amatorii de aventuri au posibilitatea să meargă în parcul de distracţii Kalandpark, unde există peste 100 de staţii pentru copii și părinți.

Dacă vizităm Sóstógyógyfürdő, merită să trecem şi pe la Muzeul etnografic, singurul muzeu etnografic în aer liber din Ungaria de Nord-Est, unde arhitectura populară este prezentată într-un cadru unic construit asemeni unui sat, inclusiv cu biserică și școală. Aici vizitatorii pot degusta bucate coapte în cuptor sau pot lua parte la manifestările tradiţionale specifice vieții la ţară.


Colecție de pălincă

Zona de Nord a Ungariei este renumită pentru pălincă astfel că turiștii pot degusta în stațiune peste 120 de tipuri, de la tradiționala pălincă de prune, la cea de caise, mere, piersici, vișine și până la pălinca de nuci sau de mac.

abonare newsletter