Actualitate

O comună din judeţul Cluj s-a transformat în locul de întâlnire al tuturor hipioţilor lumii

O comună situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni a devenit, timp de o lună, locul de întâlnire al unor tineri veniţi din toate colţurile lumii pentru a promova pacea, comuniunea cu natura, respectul şi libertatea. Fără telefoane mobile, fără noţiunea timpului şi fără reguli, tinerii veniţi de la mii de kilometri depărtare trăiesc un stil de viaţă care pentru mulţi pare imposibil de trăit.

”Familia Rainbow a Luminii Vii”, pe scurt familia Rainbow, este un grup de persoane care trăiesc pe principiul non-violenței și a egalității între oameni. În fiecare an, aceștia organizează evenimente denumite ”Adunări Rainbow” pentru a pune în practică ideile de pace, iubire, respect, armonie, libertate și comunitate. Ttodată, caută o alternativă culturii populare, consumerismului, capitalismului și mass-mediei. Anul acesta, locul de întâlnire a fost stabilit în România, mai exact în comuna Săcuieu, situată sub poalele Vlădesei.

Locul unde timpul nu contează

Comuna Săcuieu nu este mare, însă este plină de oameni cu valori și principii tradiționale, fiind legați de pământ, de animale și de tot ce ține de cultura românească tradițională. Însă, acum, timp de o lună, nu mai este vorba doar de săteni, ci de aproape 1000 de oameni din întreaga lume care s-au adunat pentru a sărbători natura.


Undeva la capătul satului, este o cărare pe unde nu poți merge decât pe jos, lăsând la o parte mașina și orice idei preconcepute. Mergând timp de 10 minute, ajungi la un centru de întâmpinare, plin de culoare și oameni veseli care au uitat ce înseamnă timpul, grijile, orele de muncă, care te așteaptă cu o vorbă bună, un zâmbet, o îmbrățișare și o cană de ceai. Toți care li se alătură sunt frații sau surorile lor.

Cercul comunicării sau despre cum să înveți să asculți problemele altora

Nu au nevoie de încălțăminte fiindcă vor să simtă pământul, să fie mai apropiați de natură. Plasticul reprezintă un obstacol. Stau pe jos, în cerc și fiecare discută despre problemele sale primind în schimb încurajări. Oricine este bine-venit să spună ce are pe suflet și să se purifice, folosind un bețișor parfumat.


”Suntem mulți oameni și dacă avem o problemă ne adunăm să discutăm. Acum vorbim despre un frate care emană multă energie negativă și ne îndepărtează de el. Așa că trebuie să discutăm cu el când vine. îl iubim, este în continuare fratele nostru, dar trebuie să îl ajutăm, să nu ne mai îndepărteze” explică Ian, care a venit tocmai din Danemarca pentru această întâlnire spirituală.

Aici nu există niciun fel de regulă, nimeni nu e obligat să facă nimic din ce nu dorește, atâta timp cât îi respectă pe cei din jur.


Tehnologia, drogurile și alcoolul nu sunt văzute cu ochi buni

După alte 20 de minute de urcat, se ajunge pe un platou unde turiştii şi-au ridicat corturile. Un tânăr care cu o zi înainte a sărbătorit zilele Săcuieului alături de săteni, sfarmă cu o piatră câteva boabe de cafea.

”A fost puțin prea aglomerat pentru mine, dar mi-a plăcut muzica tradițională și grătarele și mai ales dulciurile. Și să nu uit de dansuri! Sunt minunate. Mă bucur că există locuri unde încă se păstrează tradiția” spune Anthony, din Polonia.


Unii întreabă cât e ceasul, doar pentru amuzament. Nu le pasă de fapt ce oră sau ce zi este. Nu le plac telefoane sau aparatele de fotografiat. Este lipsă de respect pentru ei să aduci cea mai mică dovadă a tehnologiei în locul lor sacru.

De asemenea, pe acel platou nu se consumă droguri și alcool. Dacă cineva dorește să bea o bere, trebuie să coboare jos în sat, nu o aduce printre ceilalți. Însă, marijuana este acceptată, deoarece, consideră ei, nu este un drog, ci un medicament, care îi ajută să se vindece, mai ales din punct de vedere spiritual.


Întâlniri în fiecare an

Majoritatea oamenilor care fac parte din familia Rainbow trăiesc un stil de viață alternativ, aproape de natură, nu sunt mulți bani implicați ci trăiesc mai mult din donații. În fiecare an se face o întâlnire la nivel mondial și una la nivel european la sfârșitor cărora se votează destinația de anul următor.

Cu o săptămână înainte de adunările propriu-zise sunt trimiși câțiva reprezentanți pentru a studia zona, să există un platou mare pentru camping și un izvor, dar să fie de acord și localnicii. Se cântă, se dansează și toată lumea pune pe masă ce are, mâncându-se la comun, orice, în afară de carne.

”Am fost pentru prima dată la o astfel de adunare acum trei ani în Portugalia. Nu mai suportam. Lucram de vreo cinci ani cu calculatorul și chiar aveam nevoie de altceva. Am ajuns acolo și prin muzică am reușit să mă conectez mai bine cu natura. Eu acum călătoresc, nu am slujbă. Și o lună pe an știu că vin aici” explică Dan din Brașov.

Majoritatea sunt interesați de muzică, de vindecare, de dansuri și se formează grupuri, în funcție de preferințe.

Mijloc de promovare

Autoritățile au văzut această adunare ca pe un mijloc de promovare al comunei.

Cu toate că unii săteni au fost nemulțumiți de venirea străinilor, datorită faptului că le calcă pășunea, ceea ce înseamnă că iarba este mult mai greu de cosit, unii au fost chiar încântați să îi primească, să le vândă produse precum ouă, lapte, legume sau fructe, iar autoritățile au văzut prin vizita lor o modalitate foarte bună de promovare.

”Ei au venit și au cerut acordul să se așeze cu corturile aici. Noi le-am acceptat mai mult pe ideea că sunt străini și nu pentru a-i taxa, ci pentru a duce vestea ospitalității noastre că suntem izolați și nu îți faci chiar atât de ușor reclamă. Iar pe mine personal nu mă deranjează cu nimic, că merg fără încălțăminte? E treaba lor…” spune Gheorghe Cuc, primarul Comnuei Săcuieu.

Anual, familia Rainbow sărbătoreşte un festival începând din 1970. Prima întâlnire oficială a familiei Rainbow a avut loc în Colorado în 1972.

Articol scris de Bianca Tămaș, studentă Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II  

abonare newsletter