Actualitate

Paradisul lalelelor din Grădina Botanică - FOTO

În Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca au înflorit lalelele. Toate aleile au prins culoare odată cu trezirea la viaţă a sutelor de soiuri de lalele.

Vizitatorii sunt mai mulţi ca oricând în această perioadă, principala atracţie fiind tocmai aceste flori de sezon. Încă de pe platoul de la intrare, priveliştea este încântătoare: mii de lalele de toate culorile aşteaptă să fie admirate de clujeni.

Anul trecut, Grădina Botanică a primit o donaţie de 5.000 de bulbi de lalele de la o româncă, măritată cu un olandez. După acest dar, numărul speciilor de lalele a ajuns la 123.


Grădina Botanică din Cluj este una dintre cele mai apreciate din România şi din estul Europei, fiind înfiinţată în 1920 de profesorul Alexandru Borza. Pe o suprafaţă de 14 ha, pe un teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice. Grădina Botanică deţine plante autohtone rare, ameninţate sau vulnerabile.

Olandezii şi obsesia lor pentru lalele

Este foarte bine cunoscut faptul că olandezii sunt renumiţi pentru obsesia lor pentru lalele astfel că Olanda a ajuns să fie cunoscută şi sub numele de Ţara Lalelelor. Din această ţară provin majoritatea lalelelor de pe piaţa din România, inclusiv cele pe care le cumpărăm din florăriile din Cluj. De altfel, şi Grădina Botanică are, de anul trecut, 5.000 de bulbi de lalele din Olanda.


Această floare a ajuns pentru prima dată în Olanda în anul 1593 când prefectul Clusius, care îngrijea Grădinile Medicinale Regale din Praga a fugit în Olanda cu tot cu flori. El a devenit curatorul Grădinii Botanice din Leiden şi de aici s-a extins cultivarea lalelelor şi de către populaţie, în special de către bogaţi.

Foto: Otilia Mureşan

abonare newsletter