Actualitate

2022, cel mai secetos an din istorie. Peste 420.000 de hectare agricole au fost afectate

Anul agricol 2021-2022 este cel mai secetos an din istorie, conform măsurătorilor, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Anul agricol 2021-2022 este cel mai secetos an din istorie, conform măsurătorilor, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu./ Foto: pixabay.com Anul agricol 2021-2022 este cel mai secetos an din istorie, conform măsurătorilor, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu./ Foto: pixabay.com

 

 


România se confruntă în acest an cu cel mai secetos an agricol din istorie, a transmis Elena Mateescu, vineri seară, la Antena 3.

 


„Vorbim de un an agricol în care, din cele 12 luni, doar luna decembrie și aprilie au avut cantități în medie peste norme. August încheie într-adevăr cu o valoare apropiată de normal, însă acele cantități care s-au semnalat în intervale scurte de timp, chiar dacă am avut valori de 60-70 de litri pe metru pătrat în mai puțin de 30-40 de minute, nu au putut compensa nevoia acută și seceta pedologică extremă și de lungă durată instalată încă din toamna anului 2021.

Este al doilea an în care am emis o alertă meteorologică de cod roșu pentru val de căldură în partea de vest-nord-vest a țării. Iunie încheie pe un top 5 ca fiind a cincea lună cea mai călduroasă și a treia cea mai secetoasă. Luna lui Cuptor păstrează aceeași tendință, pe locul 5 ca fiind cea mai caldă și în top 10 cea mai secetoasă și chiar şi august la acest moment pe locul 2 ca fiind cea mai caldă lună din istorie”, a spus directorul ANM.


Directorul ANM a precizat că seceta s-a agravat de la an la an și că precipitațiile au fost din ce în ce mai rare.

„Înainte de 2000 vorbeam în medie de 3-4 ani secetoşi pe deceniu. Începând din 2000 avem cel puțin 5-6 ani în fiecare deceniu și iată că și deceniul actual 2021-2030 a început cu un an excesiv de secetos. Și făcând simulările anilor anteriori există o probabilitate foarte mare ca pe fiecare deceniu și în viitor să înregistrăm în medie 5-6 ani secetoși, în condițiile în care cantitățile de precipitații se estimează a fi mai scăzute, în medie cu 15-20% în lunile de vară, dar nu numai în lunile de vară”, a adăugat Elena Mateescu.


Aproape 430.000 de hectare au fost afectate de secetă

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 429.240 de hectare în 34 de judeţe, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit sursei citate, din această suprafaţă, 206.815 de hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, 33.316 de hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.714 de hectare cu rapiţă, 88.174 de hectare cu porumb, 6.323 de hectare cu soia, 870 de hectare cu mazăre, 42.842 de hectare cu floarea soarelui, 9.696 de hectare cu plante furajere şi 9.242 de hectare cu alte culturi.


Judeţele care au raportat până în prezent suprafeţe afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. 

 

CITEȘTE ȘI:

Aproape jumătate din Europa, ameninţată de secetă: „Cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani”

Secetă fără precedent în Franța. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă

abonare newsletter