Actualitate
Puteri sporite pentru polițiștii locali. Amenzi de 2.900-14.500 lei pentu șoferii care nu respectă prevederile! Legea a fost promulgată
Noi atribuții pentru Poliția Locală, după câteva modificări făcute la Codul Rutier. Polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 14.500 de lei.
Noi atribuții pentru Poliția Locală, după câteva modificări făcute la Codul Rutier. FOTO: Monitorul de Cluj
În cazul în care împrumută mașina, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului și la solicitarea Poliției Locale, și nu doar a poliției rutiere, potrivit unui proiect de lege promulgat de președintele Klaus Iohannis. Aceeași regulă se va aplica și în cazul mașinilor înmatriculate pe numele firmelor.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice", se arată în proiectul adoptat pe 8 noiembrie de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Datele personale ale șoferului de ocazie ce trebuie comunicate autorităților sunt numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.
Amenzi de 2.900 - 14.500 de lei
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
Polițiștii locali vor putea aplica amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de până la 14.500 de lei, în cazul persoanelor juridice, dacă nu primesc răspuns la astfel de solicitări. Proprietarii de mașini vor putea primi amenzi între nouă și 20 de puncte-amendă, iar dacă este vorba despre mașini înmatriculate pe numele unei firme, sancțiunile pot ajunge la 21-100 de puncte-amendă.
„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în proiect.
Proiectul de lege mai trebuie doar publicat în Monitorul oficial pentru a se putea aplica.
CITEȘTE ȘI: