Actualitate
Rață rănită, salvată cu caiacul pe barajul din Grigorescu. Pasărea se afla de mai multe zile în zonă. FOTO/VIDEO
O pasăre cu aripile rănite a fost salvată, sâmbătă, de pe barajul din Grigorescu. Salvatorii au avut nevoie de caiac pentru a ajunge la pasăre.
Salvarea raței rănite, pe barajul din Grigorescu/ Foto: OPMCB
Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului alături de sportivii de la „Excursii din caiac” au reușit să salveze o rață care avea mai multe traumatisme la aripi.
Pasărea era blocată în zona barajului din Grigorescu.
Potrivit membrilor OPMCB, pasărea se afla de mai multe zile în zona barajului, iar operațiunea de salvare a raței a fost foarte dificilă.
Norocul membrilor OPMCB a fost ajutorul sportivilor cu caiacul, deoarece fără ajutorul lor nu ar fi reușit să prindă rața.
Pasărea a fost transportată la USAMV pentru investigații.
„Rața era oarecum captivă pe baraj de câteva zile și neputând zbura, probabil că nu avea nici cum sa se hrănească. Acum câteva zile am încercat capturarea ei împreuna cu ISU Cluj, însă de pe uscat a fost imposibil”, au transmis membrii OPMCB.
Ce faci când găsești un animal sălbatic rănit?
Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - O.P.M.C.B. din Cluj-Napoca salvează constant animale rănite și le dau o nouă șansă la viață, însă uneori mai au nevoie de ajutor extern.
Voluntarii de la OPMCB oferă câteva recomandări privind ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă cei care găsesc un animal sălbatic rănit:
- Evaluați situația de la distanță
- Nu vă apropiați și nu atingeți animalul
- Contactați un centru de specialitate pentru a cere ajutorul
- Interveniți doar sub îndrumarea unei persoane cu experiență sau a autorităților locale
Un program pentru salvarea animalelor sălbatice a fost pornit la Cluj, tot de OPMCB. „Save the deer” este un proiect de intervenție, transport și recuperare a animalelor sălbatice aflate în pericol. Pentru acest program, OPMCB colaborează cu mai mulți medici veterinari din Cluj și biologi.
De asemenea, obiectivul programului este de a crea „un fel de SMURD pentru animale”.
Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului se adresează celor care „s-au săturat să vada sânge, pene, blană pe asfalt” și prin acest program intenționează să le arate cum pot să ajute atunci când văd un animal rănit de mașină sau aflat în pericol. Totodată, îi îndrumă pe cei care sunt martori la un accident, în care un animal sălbatic a fost rănit, să nu treacă nepăsători și să apeleze numărul de urgență 112 sau chiar la ei (OPMCB)
Anumite specii sunt de interes cinegetic, iar capturarea și reținerea animalelor sălbatice, fără drept, este interzisă, astfel, dacă vă sunt cunoscute cazuri în care sunt ținute animale captive ar trebui să le anunțați.
Sursa video: OPMCB
CITEȘTE ȘI: