Actualitate

Urmează încă o minivacanță pentru angajați. Ce zile libere mai au românii în 2023?

Nici nu s-a încheiat bine vacanța de Paște și urmează deja o nouă minivacanță, atât pentru angajați, cât și pentru copii.

Urmează încă o minivacanță pentru angajați. FOTO: Facebook/ Emil Boc Urmează încă o minivacanță pentru angajați. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Românii au revenit marți la serviciu, după o minivacanță de patru zile: de Paște, angajații au avut libere zilele de 14, 15, 16 și 17 aprilie. 

 


Acum, românii se pot gândi la următoarea minivacanță, până la care au rămas mai puțin de două săptămâni. Este vorba despre 1 Mai (Ziua Muncii), care anul acesta pică într-o zi de luni. Așadar, angajații vor avea trei zile libere consecutive: 29 și 30 aprilie, 1 mai.

 


Salariații din România beneficiază de 15 zile libere în fiecare an. Dintre acestea, în 2023, 12 pică în timpul săptămânii. Suplimentar, bugetarii ar putea avea minivacanțe, dacă Guvernul va aproba crearea unor „punți” între zilele libere și weekend-uri.

Care sunt zilele libere rămase în 2023?

Calendarul zilelor libere legale rămase în 2023 este următorul:


  • 1 mai (luni) - Ziua Muncii;
  • 1 iunie (joi) - Ziua Copilului;
  • 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) - A doua zi de Rusalii;
  • 15 august (marți )- Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (joi) - Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (vineri) - Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie (luni) - 26 decembrie (marți) - Crăciunul.

Pe lângă sărbătorile legale amintite, bugetarii ar putea avea, în 2023, încă două zile libere. Mai exact, se vor stabili și zilele de 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) ca fiind zile libere, făcându-se astfel punți între zile de weekend și zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august 2023.

Ce se întâmplă cu angajații care nu primesc zilele libere?

În cazul categoriilor de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia vor fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.


De asemenea, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se pot acorda zile libere, angajații trebuie să primească un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi de până la 10.000 lei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ZILE LIBERE 2023. Ce sărbători legale pică în timpul săptămânii și când vor fi minivacanțe în 2023?

abonare newsletter