Actualitate
21 mai - Ziua internaţională a ceaiului. Cea mai consumată băutură după apă!
Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită în fiecare an pe 21 mai, la recomandarea Naţiunilor Unite (ONU), în vederea conştientizării importanţei producţiei de ceai în combaterea foametei şi a sărăciei.
Cană de ceai. Sursă foto Pixabay
Cultivarea ceaiului este atractivă pentru micii agricultori din multe ţări cu venituri mici, deoarece creează locuri de muncă şi venituri pe tot parcursul anului şi necesită investiţii relativ mici. Aceşti cultivatori sunt responsabili pentru 60% din producţia mondială de ceai.
Planta de ceai, Camellia sinensis, cu toate varietăţile sale, este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se crede că ceaiul provine din nord-estul Indiei, nordul Myanmarului şi sud-vestul Chinei, dar nu se cunoaşte locul exact unde a crescut planta pentru prima dată. Există dovezi că ceaiul a fost consumat în China acum 5.000 de ani, se arată pe pagina ONU, dedicată zilei. Consumul de ceai poate aduce beneficii pentru sănătate şi bunăstare datorită efectelor antiinflamatorii, antioxidante şi poate juca un rol în reglarea greutăţii.
Producţia şi prelucrarea ceaiului constituie o sursă principală de trai pentru milioane de familii din ţările în curs de dezvoltare şi este principalul mijloc de subzistenţă pentru milioane de familii sărace, care trăiesc în multe ţări cel mai puţin dezvoltate. Industria ceaiului este o sursă principală de venituri imediate şi venituri din export pentru unele dintre cele mai sărace ţări, oferă locuri de muncă, în special în zonele îndepărtate şi dezavantajate din punct de vedere economic. Ceaiul poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea rurală, reducerea sărăciei şi asigurarea securităţii alimentară în ţările în curs de dezvoltare.
De asemenea, în ţări de producţie este folosit ca băutură frecventă de populaţia din toate clasele sociale şi în toate sectoarele de activitate. De asemenea, are o semnificaţie culturală în multe societăţi. Un consum atât de mare se datorează faptului că este uşor de procurat şi are un cost redus. Prin urmare, importanţa Zilei internaţionale a ceaiului creşte odată cu interesul pe scară largă faţă de acest tip de băutură.
Producţia de ceai este foarte sensibilă la schimbările condiţiilor de mediu. Ceaiul poate fi produs doar în condiţii agroecologice definite în mod restrâns şi, prin urmare, într-un număr foarte limitat de ţări, dintre care multe vor fi puternic afectate de schimbările climatice.
Schimbările de temperatură şi al volumului de precipitaţii, (mai multe inundaţii şi secete), afectează deja recoltele, calitatea şi preţurile produselor de ceai, scăzând veniturile şi ameninţând mijloacele de trai din mediul rural. Se aşteaptă ca aceste schimbări climatice să se intensifice, necesitând măsuri urgente de adaptare. În paralel, există o recunoaştere tot mai mare a necesităţii de a contribui la atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de carbon rezultate din producţia şi procesarea ceaiului. Prin urmare, se impune ca ţările producătoare să integreze provocările legate de schimbările climatice, atât pe frontul adaptării, cât şi al atenuării, în strategiile lor naţionale de dezvoltare a producţiei de ceai.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: