Actualitate

Primul proces privind schimbările climatice din România, respins de Curtea Apel Cluj. Comunitatea Declic: „Vom face recurs”

La începutul anului, asociația Declic a deschis primul proces pe climă împotriva Guvernului României. Recent, însă, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de chemare în judecată.

Curtea de Apel Cluj a respins primul proces pe climă deschis în România/Foto: Declic Curtea de Apel Cluj a respins primul proces pe climă deschis în România/Foto: Declic

 

 


Primul proces prin care Executivul era chemat să ia măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, intentat la Cluj în ianuarie 2023 și admis prin începerea judecății pe fond în aprilie, a fost blocat, marți, prin respingerea cererii de chemare în judecată, potrivit deciziei exprimate de judecătorii Curții de Apel Cluj. 

 


„Respinge, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic, Pencea-Brădăţan Elena-Roxana, Brădăţan Tudor-Iulian, Năstăsache-Hopârteanu Cătălina, Mirea Silvia, Dejeu Daniela Luminiţa, în contradictoriu cu pârâţii Primul Ministru, cu sediul în Palatul Victoriei, Piaţa Victoriei nr. 1 sector 1 Bucureşti, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministrul Energiei, ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă.

Respinge, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive cu privire la petitul nr. 2 al cererii de chemare în judecată, invocată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin întâmpinare, ca neîntemeiată. 


Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic, Pencea-Brădăţan Elena-Roxana, Brădăţan Tudor-Iulian, Năstăsache-Hopârteanu Cătălina,Mirea Silvia, Dejeu Daniela Luminiţa, în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Energiei, ca neîntemeiată. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate în numele reclamanţilor de intervenienţii Asociaţia Bankwatch România şi Asociaţia 2Celsius”, se arată în hotărârea instanței de judecată.

În cerere, Comunitatea Declic solicita judecătorilor să oblige Guvernul să adopte acţiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, reprezentanţii Declic solicită în instanţă amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile.


Primul proces pe climă deschis în România de Asociația Declic a fost susținut de mai multe organizații de mediu, care au intervenit ca părți în proces. Este vorba despre Bankwatch România și 2Celsius. 

Reprezentanții comunității Declic au declarat pentru cititorii monitorulcj.ro că vor face recurs decizia instanței.


„Așteptăm motivarea și, clar, vom face recurs la decizia pronunțată de instanță”, a declarat Cătălina Hopârteanu, Campaigner Declic.

Măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

Procesul pe climă deschis de Asociația Declic și demarat la Cluj este primul de acest fel din România.

„Solicităm Curţii de Apel Cluj să oblige Guvernul României să îşi asume obiective mult mai ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030 şi de atingere a neutralităţii climatice până în anul 2050, inclusiv prin creşterea ponderii regenerabilelor în consumul final de energie şi a eficienţei energetice. 

Considerăm că actualele obiective sunt insuficiente, ele încălcând astfel obligaţiile juridice asumate prin Constituţie, Acordul de la Paris şi Legea europeană a climei", a declarat Roxana Mândruţiu, avocatul coordonator al echipei de avocaţi redactori ai acţiunii, din cadrul firmei de avocatura Revnic, Cristian şi Asociaţii.

Astfel, comunitatea Declic solicita judecătorilor să oblige Guvernul la acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice

Acţiunea Declic se înscria în seria unor procese asemănătoare din Europa. În Franţa, Olanda şi Irlanda, societatea civilă a câştigat în instanţă procesele deschise împotriva guvernelor respective şi a obţinut obligarea statelor la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralităţii climatice. De asemenea, în 2022, Înalta Curte a Marii Britanii a decis că Strategia Net Zero a Guvernului încalcă Legea privind schimbările climatice. Guvernul britanic a trebuit să-şi actualizeze strategia climatică pentru a include un raport cuantificat al modului în care politicile sale vor atinge obiectivele climatice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul proces de climă din România a fost deschis la Cluj: „Cerem măsuri urgente şi amendarea premierului Ciucă”

Primul proces pe climă din România a început, la Cluj. Excepțiile ministerelor care ar fi blocat procesul, respinse.

abonare newsletter