Actualitate

Polițiștii locali îi vor putea amenda pe trotinetiști pentru încălcarea regulilor rutiere. Legea a fost promulgată.

Poliția Locală va avea noi atribuții. Polițiștii îi vor putea amenda pe cei care conduc trotinete electrice pentru încălcarea normelor rutiere.

Trotinetiștii vor putea fi amendați de Poliția Locală / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Trotinetiștii vor putea fi amendați de Poliția Locală / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Un act normativ care modifică un articol din legea Poliției Locale a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Prin acesta, polițiștii locali vor primi atribuții noi.

 


Ei vor putea de acum să amendeze conducătorii de trotinete electrice care nu respectă legislația rutieră.

Articolul 7 din Legea poliției locale nr. 155/2010 se modifică și va avea următorul cuprins, la litera j:


Poliția Locală „constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală;”, se arată în actul normativ. 

Inițiatorii proiectului de lege au spus că este necesară această modificare în legea Poliției Locale din cauza numărului mare de accidente cauzate de conducătorii trotinetelor electrice:


„Având în vedere pericolul la care sunt expuși în special pietonii, dar și ceilalți participanți la trafic, precum și numărul mare al accidentelor rutiere produse din cauza utilizării acestor vehicule prin nerespectarea normelor legale este necesară modificarea și completarea legii nr. 155/2010 prin acordarea poliției locale a atribuțiilor de constatare și aplicare a sancțiunilor contravenționale în domeniul trotinetelor (vehicul cu 2 sau 3 roți, utilizat pentru transportul unei singure persoane care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor 2 roți, respectiv la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu 3 roți, a cărei viteză prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric)”, se arată în expunerea de motive.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noi reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice: RCA obligatoriu, vârsta minimă – 16 ani și examen din legislația rutieră

Trotinetistul clujean care a lovit un pieton și a fugit s-a predat! Era un băiat de 17 ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter