Actualitate

De ce se despart cuplurile? Cine trebuie să depună mai mult efort?

Viața de cuplu are propriile legi, la fel ca în fizică. Un grup de cercetători a reușit să găsească formula matematică prin care relațiile pot dura o viață. Secretul?

A fost găsită formula matematică pentru o relație de cuplu de durată. Foto: pexels.com A fost găsită formula matematică pentru o relație de cuplu de durată. Foto: pexels.com

 

 


De ani de zile, știința încearcă să înțeleagă de ce se termină dragostea și care sunt mecanismele care duc la încheierea unei relații. Cercetătorii au reușit să găsească o lege matematică care explică modul în care funcționează o relație rezistentă în timp: se poate, dar dragostea nu ajunge.

 


Știința a dezvăluit în sfârșit misterul unor relații fericite până la adânci bătrânețe. După ani de studii, un grup de cercetători a reușit să creeze un model matematic care descrie exact cum funcționează o relație de cuplu de succes.

În mai multe țări occidentale, 50% dintre cupluri nu „trăiesc” mai mult de 25 de ani. 


Adevărul este că, prin natura lor, relațiile au tendința de a se încheia și cuplurile de a se părăsi. 

Acum, unii cercetători au pus cap la cap informațiile prelucrate până acum pentru a descoperi legile din spatele acelor câteva cupluri care par să nu sufere această soartă inevitabilă.


Relațiile de cuplu au și ele propriile legi: Cine muncește mai mult pentru iubirea veșnică?

După cum explică un articol amplu publicat în The Convesation, o relație funcționează mai mult sau mai puțin ca ceea ce se numește un sistem închis. Primul care a afirmat acest lucru a fost psihologul John Gottman, potrivit căruia relația dintre doi parteneri se supune, în esență, celei de-a doua legi a termodinamicii. Mai scurt, un sistem închis se epuizează dacă nu i se furnizează energie: practic, nu este suficient ca o relație să dureze dacă nu se face nimic pentru a o îmbunătăți.

Un studiu condus de Universitatea din Madrid a încercat să verifice dacă această lege a fost sau nu confirmată prin aplicarea sistemelor dinamice, adică acele instrumente matematice folosite pentru a studia evoluția unei variabile în timp.


CITEȘTE ȘI:
Trei zodii care își găsesc adevărata dragoste după Paște. Apar sentimente neașteptate

În acest caz, variabila este sentimentul de iubire în cuplu, care, conform teoriei lui Gottman, este afectat de energia pe care membrii cuplului o dau. Autorii studiului vorbesc despre „efortul" partenerilor de a face ca sentimentul să dureze pentru totdeauna. Aceste modele au arătat că, pentru a-și realiza scopul, relația are nevoie de un nivel de efort din partea partenerilor care depășește ceea ce aceștia ar fi înclinați să facă. Tocmai această diferență între efortul natural și efortul necesar este cea care pune în pericol stabilitatea cuplului și riscă, în cele din urmă, să provoace finalul.

Ecuația dragostei dezlegată: Cercetătorii au descifrat cheia relațiilor de lungă durată

Se pare că dragostea nu ține deloc cont de legile karmei. Modelul matematic a arătat că, în cuplurile care funcționează, în momentul în care apare un factor extern destabilizator - o problemă sau o criză - ambii parteneri trebuie să își sporească nivelul de efort pentru a-l depăși, dar cel care este mai implicat emoțional în acel moment este cel care trebuie să depună un efort mai mare.

Această diferență de efort poate apărea și în așa-numitele cupluri heterogame, adică cele în care există o diferență de mediu (social, religios, cultural sau economic) între cei doi parteneri. Într-adevăr, se pare că relațiile omogame, adică relațiile în care membrii provin dintr-un mediu foarte asemănător, sunt, în general, mai stabile și au mai multe șanse de a dura. În aceste cazuri, diferențele dintre cele două persoane pot, de fapt, să le determine să investească un efort diferit în relație, dar această asimetrie poate deveni distructivă pentru cuplu pe termen lung.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dragoste la prima... inteligență artificială! A folosit ChatGPT și a găsit 5.000 de potriviri pe Tinder

Ultimele Stiri
abonare newsletter