Actualitate

Clopotul unei biserici din Cluj, găsit îngropat la Budapesta. A fost restituit după 80 de ani.

Muzeul de Istorie din Budapesta a restituit parohiei greco-catolice din Borșa un clopot care a fost îngropat în capitala Ungariei, în urmă cu 80 de ani şi care a fost găsit în decembrie 2023. Acesta aparținea unei biserici din județul Cluj.

Muzeul de Istorie din Budapesta a restituit parohiei greco-catolice din Borșa un clopot care a fost găsit îngropat în capitala Ungariei, în urmă cu 80 de ani/ Foto: eparhiaclujgherla.ro Muzeul de Istorie din Budapesta a restituit parohiei greco-catolice din Borșa un clopot care a fost găsit îngropat în capitala Ungariei, în urmă cu 80 de ani/ Foto: eparhiaclujgherla.ro

 

 


Muzeul de Istorie din Budapesta a restituit parohiei greco-catolice din Borșa un clopot ce a fost găsit îngropat în capitala Ungariei, în urmă cu 80 de ani. 

 


Anunțul a fost făcut de Eparhia Cluj-Gherla a Bisericii Greco-Catolice. Clopotul a fost îngropat în urmă cu 80 de ani şi a fost găsit în decembrie 2023, în urma unor săpături arheologice de pe teritoriul unei unități militare din Budapesta.

„Un eveniment inedit a avut loc luni, 13 mai 2024, la Muzeul de Istorie din Budapesta: parohiei greco-catolice Borșa Cluj, prin parohul acestei parohii, pr. Marius Mureșan, i-a fost restituit un clopot care a fost îngropat în urmă cu 80 de ani şi a fost găsit în decembrie 2023, în urma unor săpături arheologice de pe teritoriul unei unități militare din Budapesta. Odată curățat, cercetătorii au găsit o inscripție care atestă că acest clopot aparține credincioșilor greco-catolici din Borșa – Cluj, că acest clopot a fost turnat la Cluj, de firma Lengyel, în anul 1920 (cu cifre romane), în timpul în care preot în Borșa era Ioan Bochiș și prim-curator Ioan Gaciu.


La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în tulburarea vremurilor de atunci, clopotul din biserica greco-catolică din Borșa a fost dus la Budapesta. Descoperirea inedită a determinat reprezentanții Institutului Muzeal de Istorie și Arheologie din Budapesta să dorească restituirea acestui vestigiu, ca pe un semn de vindecare a rănilor trecutului și de comuniune. Ca urmare, la Budapesta a fost organizată o festivitate în cadrul căreia clopotul a fost predat pr. Marius Mureșan, parohul actual al comunității greco-catolice din Borșa și unei delegații din România care l-a însoțit.

Momentul restituirii clopotului, pr. Marius Mureșan l-a numit act istoric pe care a avut bucuria de a-l trăi la Budapesta, a transmis Eparhia Cluj-Gherla.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un an de război în Ucraina. Clopote pentru pace vor fi trase dintr-un tun într-un sat din Cluj

Morţii din Cimitirul Central, salvaţi de clopoţei? De ce şi-au construit clujenii cavouri - GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter