Actualitate

Ordonanța 84, ordinul care lasă loc de abuzuri și afectează cei mai mulți șoferi. Oameni nevinovați se aleg cu probleme.

Șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest rămân fără permis, conform noilor reglementări din Ordonanța 84. Această ordonanță va lăsa loc de abuzuri.

Șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest rămân fără permis| Foto: IPJ Cluj - Facebook Șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest rămân fără permis| Foto: IPJ Cluj - Facebook

 

 


Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul României a adoptat vineri, 28 iunie 2024, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere.

 


Această ordonață de urgență, OUG 84/2024 care modifică OUG 194/2002, a intrat în vigoare la data de 29 iunie 2024 și aduce modificări semnificative legislației rutiere.

Șoferii rămân fără permis dacă refuză testarea cu aparatul DrugTest

Conform noilor reglementări din OUG, șoferii care refuză testarea privind consumul de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat vor rămâne fără permisul de conducere până la aflarea rezultatelor analizelor efectuate asupra probelor biologice.


„3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.

(5) În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație”, se arată în OUG 84/2024.


Șoferii rămân fără permis dacă refuză testarea cu aparatul DrugTest| Sursa: Ordonanța 84

Această măsură lasă loc la abuzuri pentru că ignoră cele 1.111 rezultate fals pozitive din anul 2023 care au fost confirmate printr-un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML). Polițiștii rutieri au libertatea de a decide asupra circumstanțelor unui incident, ceea ce poate duce la abuzuri și la crearea de dosare penale pe nedrept.

Conform acesteia, șoferii care refuză testarea rapidă sunt obligați să se supună recoltării de mostre biologice la cea mai apropiată unitate medicală.


Permisul de conducere le este reținut până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator.

Bicicliștii şi cei care folosesc trotinete electrice vor fi testaţi pentru alcool şi droguri

Noua ordonanță prevede și testarea bicicliștilor și a persoanelor care folosesc trotinetele electrice pentru consumul de alcool și a substanțelor psihoactive.

„Ținând cont de creșterea fenomenului privind consumul de substanțe psihoactive și băuturi alcoolice și în rândul conducătorilor de bicicletă sau trotinetă electrică ori de vehicule cu tracțiune animală și existența vidului legislativ cu privire la determinarea acestor categorii de participanți la trafic de a nu mai conduce vehicule pe drumurile publice ulterior consumului de substanțe psihoactive sau băuturi alcoolice, comportament ce aduce atingere siguranței rutiere și reclamă intervenția de urgență cu privire la sancționarea refuzului acestora de a se supune verificării consumului de substanțe psihoactive ori băuturi alcoolice”, se arată în documentul citat anterior.

Medicamentele care pot duce la rezultate fals-pozitive ale testelor

Potrivit informațiilor furnizate de către IGPR, la nivel național, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistați pozitiv la testele efectuate cu aparatele DrugTest.

„privind posibilitatea de a fi reținut permisul de conducere, după administrarea unor medicamente, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

„Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.
În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanțe psihoactive, aceștia sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. 
În lipsa unor indicii cu privire la prezența în organismul acestora a substanțelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situație, despre săvârșirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală.
Această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesității de a ocroti viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public.
De asemenea, este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului și al drogurilor, însă o categorie aparte de substanțe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. 
Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziția acestora pot exista anumiți compuși ce determină apariția de efecte psihoactive și care pot fi depistați cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”, a transmis IGPR.

Sunt anumite medicamente, pe care le folosim frecvent și care se vând cu sau fără prescripție medicală, din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor care, într-o doză mare, pot duce către un rezultat pozitiv la DrugTest, potrivit legal.com

De exemplu, s-a descoperit că pot da rezultate pozitive amestecuri precum cel dintre codeină cu valdoxan, sau ketoprofen cu codeină, ori extraveral cu anxiolitic și chiar doza dublă (800+) de Nurofen care este consumat cu ceai de tei sau cu ceai negru.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șofer depistat pozitiv la Drugtest, prins în trafic pe drumurile din Turda. Tânărul are dosar penal.

Portar de la FC Hermannstadt, pozitiv la Drugtest. Reacția clubului: „Rezultatul testării a fost contestat”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter