Actualitate

Zeci de stații GPL din Cluj, verificate de Inspecția Muncii. S-a lăsat cu amenzi.

Mai multe stații GPL din județul Cluj au fost amendate de Inspecția Muncii, în urma controalelor făcute în teren.

Mai multe stații GPL din Cluj, amendate de Inspecția Muncii. Ce nereguli s-au găsit.|Foto: Arhivă Ministerul Muncii și Solidarității Sociale-Inspecția Muncii-Facebook Mai multe stații GPL din Cluj, amendate de Inspecția Muncii. Ce nereguli s-au găsit.|Foto: Arhivă Ministerul Muncii și Solidarității Sociale-Inspecția Muncii-Facebook

 

 


În urma verificărilor efectuate de Inspecția Muncii Cluj la angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto, mai multe stații GPL au fost sancționate. 

Nereguli sancționate cu mii de lei

Astfel, pe parcursul a două zile (perioada 02 – 04 septembrie 2024), au fost verificate 20 de stații GPL din Cluj, iar în cazul a patru angajatori au fost aplicate sancțiuni contravenționale.
Abateri constatate
Astfel, patru societăți comerciale au fost sancționate contravențional cu un număr de cinci amenzi, pentru: 
*neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru pentru fiecare salariat în parte;
*neasigurarea supravegherii purtării echipamentului individual de protecție de către lucrători; 
*neasigurarea autorizării operatorului care deservea stația GPL; 
*lipsa instruirii lucrătorilor în domeniului securității și sănătății în muncă; 
*lipsa semnalizării zonelor cu pericol de explozie.


„ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 20 de angajatori din judeţul Cluj și s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum total de 18.500 lei”, informează, vineri, Institutul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. 

Verificările se încadrează în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional și au vizat modul de respectare a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de muncă, verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto.


CITEȘTE ȘI: 
Patronii stației GPL care a explodat în Crevedia, trimiși în judecată pentru distrugere și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă

„Acțiunile Inspecției Muncii din anul 2023 în unitățile de distribuție a carburanților auto, generate și de unele evenimente grave cu consecințe deosebite asupra sănătății și securității lucrătorilor, precum și asupra altor persoane aflate în apropiere, au relevat faptul că nu toți angajatorii din acest domeniu respectă prevederile legale privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă”, semnalează ITM Cluj. 

Ca urmare a numărului mare de neconformități identificate, respectiv a numărului mare de măsuri dispuse, a apărut necesitatea continuării acestor demersuri prin inițierea și desfășurarea unei noi campanii naționale de verificare în acest domeniu.


Tragedia de la Crevedia

Șase oameni au murit în urma exploziei din vara trecută la o stație GPL din Crevedia. 

Tragedia a avut loc pe 26 august 2023, în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne. În urma exploziilor, şase persoane au decedat54 au fost răniteopt case au fost distruse total, iar 80 parţial.


Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost trimişi în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noi acuzații la adresa patronilor stației GPL din Crevedia. Despăgubiri solicitate în valoare de 26 de milioane de euro

Patronii stației GPL care a explodat în Crevedia, trimiși în judecată pentru distrugere și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă

Ultimele Stiri
abonare newsletter