Actualitate

Proiectul buletinelor electronice, extins la nivel național până la sfârșit de an. Cartea electronică de identitate va putea prelua rolul cardului de sănătate.

Proiectul-pilot de emitere a buletinelor electronice de identitate, desfășurat în Cluj, va fi extins la nivel național până la începutul lunii decembrie. Noile cărți de identitate electronice vor putea prelua rolul cardurilor de sănătate.

Buletinele electronice, emise la nivel național până la finalul anului|Foto: MAI Buletinele electronice, emise la nivel național până la finalul anului|Foto: MAI

 

 


Din august 2021, în Cluj se desfășoară proiectul-pilot privind emiterea cărților de identitate electronice. Acest proiect trebuia extins la nivel național încă din 2023, însă din cauza multiplelor blocaje, emiterea cărților electronice de identitate la nivel național va fi disponibilă spre sfârșitul acestui an. 

Cartea de identitate electronică, din Cluj la nivel național

Noul prototip de carte electronică de identitate, aflat în teste finale la Ministerul de Interne, va avea un nivel sporit de securitate față de cel emis în proiectul pilot din Cluj. Cardurile vor fi emise la nivel național în ultima decadă a lunii noiembrie, semnalează Hotnews.ro


CITEȘTE ȘI: 
Certificat de naștere digital, emis în premieră de Primăria Cluj-Napoca. Emil Boc: „E un moment istoric!”

Ministerul de Interne a anunțat recent că se află în fază finală de dezvoltare a infrastructurii necesare emiterii unui nou prototip Carte Electronică de Identitate (CEI), testele tehnice finale fiind programate în perioada 9-15 septembrie 2024.

„În funcție de rezultatul acestora, se estimează posibilitatea elaborării unui calendar de extindere, etapizat, începând cu județul Cluj, urmând municipiul București, iar la finalul lunii octombrie, extinderea să fie realizată la nivelul fiecărui municipiu reședință de județ”, potrivit reprezentanților MAI, citați de Hotnews.ro


Servicii accesibile prin intermediul buletinului electronic

Dacă emiterea noilor carduri la nivel național nu începe în acest an, România riscă să piardă 150.de milioane de euro din PNRR, fonduri ce ar acoperi emiterea a 5 milioane de cărți electronice de identitate.

Spre deosebire de cipul de pe cardurile de la Cluj, care aparțineau unei generații tehnologice de acum 13-14 ani, nou suport de stocare (cip) va fi mult mai avansat. 


Funcția principală a Cărții electronice de identitate va fi aceea de autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv în sistemul IT al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

CITEȘTE ȘI: 
Cardul de sănătate va fi disponibil în format electronic. Ce se întâmplă cu cardurile în format fizic?

Altfel spus noua carte electronică de identitate va prelua și rolul cardului național de sănătate, potrivit sursei citate. Totul va fi posibil prin intermediul unei noi infrastructuri prin care se emit certificatele digitale pentru semnătură avansată, certificate care sunt înscrise pe cipul cărții electronice de identitate.


Până la începutul acestui an, prin intermediul proiectului-pilot dezvoltat la Cluj, au fost emise 17.000 de buletine de identitate electronice. Până în prezent, numărul cărților electronice de identitate emise a trecut de 25.000.

Servicii digitalizate de stare civilă, în Cluj

În mai 2024, Primăria Cluj-Napoca anunța emiterea primului certificat de naștere digital

Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.

„Suntem la un moment istoric. Astăzi emitem primul certtificat de naștere semnat digital, ceea ce înseamnă că cetățenii Clujului care au fericita ocazie de avea un băiat sau o fată pot veni doar cu actele la Primărie, cu certificatul constatator al nașterii, cu actele de stare civilă sau certificatul de căsătorie, iar documentele se scanează pe loc aici, și se emite instant certificatul de naștere pe care-l poti primi în aceeași zi, după un interval cât mai scurt de timp”, declara primarul Emil Boc în primăvara acestui an.  

Proiectul a debutat prin emiterea certificatelor de naștere electronice, iar ulterior și celelalte acte, precum certificatele de căsătorie și deces vor fi emise în format electronic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

17.000 de clujeni au deja cărți electronice de identitate

Certificat de naștere digital, emis în premieră de Primăria Cluj-Napoca. Emil Boc: „E un moment istoric!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter