Actualitate

Ploile torențiale care au dus la inundații devastatoare în Europa, în septembrie, nu sunt întâmplătoare

Ploile torențiale care au provocat inundații devastatoare în Europa Centrală în septembrie 2024 nu sunt întâmplătoare. Un studiu arată că încălzirea globală face ca astfel de ploi extreme să apară de două ori mai des.

Încălzirea globală dublează frecvența ploilor torențiale în Europa și le face cu 7% mai intense, provocând inundații devastatoare precum cele din septembrie 2024. Foto: Depositphotos.com Încălzirea globală dublează frecvența ploilor torențiale în Europa și le face cu 7% mai intense, provocând inundații devastatoare precum cele din septembrie 2024. Foto: Depositphotos.com

 

 


În plus, când se produc, ploile sunt cu 7% mai intense decât ar fi fost într-o lume mai rece, relatează The Guardian.

 


Ce s-a întâmplat?

În septembrie, furtuna Boris a stat nemișcată deasupra Europei Centrale timp de patru zile. A plouat atât de mult încât râurile au ieșit din matcă în țări precum Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Aceste inundații au distrus case și, din păcate, au ucis peste 20 de oameni.

De ce s-a întâmplat asta?

Oamenii de știință de la World Weather Attribution (WWA) au comparat lumea de azi cu o lume mai rece, așa cum era înainte ca oamenii să înceapă să ardă atât de mult petrol, gaz și cărbune. 


CITEȘTE ȘI: Alarmă globală: Căldura paralizantă amenință omenirea, avertizează ONU

Ei au descoperit că aerul mai cald poate reține mai multă apă, ca un burete mai mare, mările mai calde dau mai multă umiditate aerului, iar vânturile puternice (numite „jet stream") se mișcă mai ciudat, ținând furtunile pe loc mai mult timp.

Toate acestea fac ca ploile să fie mai puternice și mai lungi.


Ce înseamnă asta pentru viitor?

Maja Vahlberg, care a lucrat la studiu, spune: „Aceste inundații ne arată cât de scumpe devin schimbările climatice. Chiar dacă oamenii s-au pregătit, tot au fost distruse orașe și mii de case".

Cercetătorii avertizează că lucrurile s-ar putea înrăutăți. Dacă Pământul se încălzește cu 2°C, ploile ar putea fi cu 5% mai puternice și cu 50% mai probabile decât acum.


Ce putem face?

Experții spun că trebuie să construim mai bine pentru a ne apăra de inundații, să facem sisteme mai bune de avertizare când vine o furtună mare, să avem planuri mai bune pentru a ajuta oamenii când se întâmplă inundații și să nu mai construim case în locuri unde se inundă des.

Dar cel mai important, trebuie să încercăm să oprim încălzirea Pământului reducând poluarea.

Hayley Fowler, un expert care nu a lucrat la acest studiu, avertizează: „Aceste furtuni mari care stau pe loc vor deveni din ce în ce mai obișnuite. Întrebarea nu este dacă trebuie să ne pregătim pentru ele, ci dacă putem".

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Încălzirea globală afectează sănătatea

Ultimele Stiri
abonare newsletter