Actualitate
Comisia Europeană dă în judecată Ungaria pentru legea suveranității.
Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată Ungaria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru legea suveranității.
Consultări cu lideri din cadrul Consiliului European privind Agenda Strategică a Uniunii Europene la Palatul Cotroceni, in Bucuresti, 3 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
Joi, 3 octombrie, Comisia Europeană a anunțat că va da în judecată Ungaria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a contesta legea de protejare a suveranității, inițiată de premierul naționalist Viktor Orban și adoptată la sfârșitul anului trecut, se arată într-un comunicat Agerpres.
Mai exact, legea suveranității prevede crearea unui birou independent de protecția a suveranității care va investiga activitățile ce amenință suvernitatea națională a Ungariei, cum ar fi finanțările externe destinate partidelor politice și altor organizații și „interfențele străine” în procesul electoral. De asemenea, această lege mai prevede și pedepse cu închisoarea.
Astfel, Bruxellesul consideră această lege ca fiind o încălcare a dreptului european, în timp ce ONG-urile și criticii lui Orban susțin că aceasta ar fi îndreptate contra opoziției. De asemenea, și SUA se arată preocupată de această legea care ar fi „incompatibilă cu valorile noastre comune de democraţie, libertate individuală şi stat de drept”.
Pe de altă parte, Budapesta acuză Bruxellesul, dar și alte organizații străine, în special americane, că „distribuie miliarde de euro" opoziţiei ungare pentru a influenţa opţiunile alegătorilor.
În anul 2021, Ungaria a adoptat o lege care instituie controale sporite asupra finanțării ONG-urilor. Totuși, legea părea să țintească mai ales finanțările oferite de miliardarul progresist american de origine ungară George Soros, pe care premierul conservator ungar îl acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei pentru a-l înlătura de la putere. După ce în forma iniţială impunea restricţii pentru finanţarea ONG-urilor, această lege a fost revizuită în urma presiunii Bruxellesului şi unui verdict al Curţii de Justiţie a UE (CJUE), dar a impus în schimb controale mai atente pentru aceste finanţări.
Viktor Orban și Comisia Europeană, într-un conflict permanent
Comisia Europeană îl acuză pe Viktor Orbán de încălcarea statului de drept prin limitarea comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE asupra dreptului național.
Prin urmare, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei a fost blocat de Comisia Europeană. Prin acest plan, Ungaria avea dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie.
De asemenea, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor ţări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, din care fost deblocate numai aproximativ o treime la sfârşitul anului trecut.
De partea cealaltă, Ungaria ameninţa să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina.
Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: