Actualitate

Dezvoltarea securității cibernetice în energie, prin fonduri europene. Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean: „Să investim în energie regenerabilă și rețele inteligente pentru o reziliență cibernetică de impact în regiune”.

Investițiile în energia regenerabilă, parteneriatele public-private și dezvoltarea economiei cunoașterii pot contribui la creșterea securității cibernetice în energie. „Finanțarea nerambursabilă contribuie semnificativ la securitatea și creșterea eficienței energetice”, spune Oividiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Dezvoltarea securității cibernetice în energie prin fonduri europene. Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean: „Să investim în energie regenerabilă și rețele inteligente pentru o reziliență cibernetică de impact în regiune”.|Foto: monitorulcj.ro Dezvoltarea securității cibernetice în energie prin fonduri europene. Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean: „Să investim în energie regenerabilă și rețele inteligente pentru o reziliență cibernetică de impact în regiune”.|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Dezvoltarea rețelelor inteligente, asigurarea securității cibernetice și a eficienței energetice sunt doar câteva dintre măsurile dezvoltate în România prin intermediul investițiiilor din bani europeni, potrivit datelor prezentate de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, desfășurat în perioada 13-14 noiembrie la Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘI: 
O nouă ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Securitatea cibernetică trebuie să devină o componentă de politică publică coerentă”.

De altfel, Ovidiu Cîmpean a accentuat importanța economiei cunoașterii și a investiției în resursa umană și universități în contextul progresului tehnologic accelerat, măsuri ce pot aduce un aport substanțial în dezvoltarea și creșterea securității cibernetice în energie. 


În plus, România înregistrează progrese în ceea ce privește emisiile pe cap de locuitor, plasându-se pe locul doi la nivel european, iar dezvoltarea sectorului energetic verde rămâne o prioritate. 

Rată de absorbție de 99% a fondurilor europene

„Am să aduc câteva vești bune! În calitate de secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene aș vrea să mă refer la importanța atragerii de finanțare nerambursabilă. 


Deși se spune că România nu atrage suficiente fonduri europene, în prezent, pe politica de coeziune, prin programul 2014-2020, suntem la o rată de absorbție de 99% și vom ajunge la 100% până la ultimele verificări pe care le avem cu Comisia Europeană, 

Cred că e pentru prima dată de la aderarea la UE când avem un asemenea grad de absorbție, și sunt convins că vom repeta aceste rezultate și pentru perioada 2021-2027. 


Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie|Foto: monitorulcj.ro

Iar pentru că suntem prezenți la acest eveniment dedicat securității energetice, trebuie să spunem că România, la tone de emisii pe cap de locuitor este pe locul doi în Europa, de partea bună a clasamentului, după Suedia, care înregistrează o tonă de emisii pe cap de locuitor. Astfel, România produce trei tone de emisii pe cap de locuitor, în timp ce media Uniunii Europene este de șapte tone. 

De asemenea, am reușit să reducem emisiile de poluante, de altfel suntem țara membră a Uniunii Europene ce are și o creștere economică. Practic, deși se spune că reducerea emisiilor afectează economia, țin să spun că noi contrazicem acest lucru și cred că trendul pe care mergem este unul foarte bun. Cred că România este bine poziționată economic în această parte a Europei, iar trendul economic ascendent va continua”, a explicat secretarul de stat Ovidiu Cîmpean. 


Ovidiu Cîmpean: „Reducerea facilităților din IT a fost o greșeală”

În condițiile în care digitalizarea reprezintă o dimensiune importantă pentru creșterea securității cibernetice în energie, Ovidiu Cîmpean a semnalat că reducerea facilităților din IT în urma măsurilor fiscale a reprezentat „o greșeală” ce trebuie reparată în perioada următoare. 

Mai mult, Cîmpean a îndemnat la dezvoltarea resursei umane pentru o economie a cunoașterii mai eficiente. 

De altfel, pentru dezvoltarea rețelelor inteligente, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene desfășoară un program cu o finanțare de peste 120 de milioane de euro, bani europeni. În plus, prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență, prin platforma M100 pentru orașe verzi și neutre din punct de vedere climatic, urmează o investiție de 300 de milioane de euro, inclusiv pentru energia verde și securitatea cibernetică în energie. 

„În privința altor date relevante, la nivel mondial, suntem pe locul 26 în ceea ce privește complexitatea economiei, a economiei bazate pe cunoaștere. Și cred că la acest forum trebuie să consolidăm această direcție, să înțelegem importanța investițiilor în economia cunoașterii, în sectorul IT. Ca o notă personală, cred că reducerea facilităților din domeniul IT a fost o greșeală. Sper să reușim la un moment dat să revenim la situația dinainte, pentru că economia cunoașterii produce valoare adăugată, sens în care România exportă acum de 32 de ori mai mult decât exporta în 1990.

O nouă ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, la Cluj-Napoca|Foto: monitorulcj.ro

În ceea ce privește securitatea cibernetică în domeniul energiei, cadrul instituțional este unul stabil și consolidat, avem și directive europene în acest sens, dar și Strategia națională de securitate cibernetică adoptată, avem și instituții, precum Departamentul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), și trebuie să contiuăm investițiile în rețele inteligente, în infrastructură hardware și software performantă care să ne permită să ajungem la reziliență cibernetică de impact în regiunea noastră.

Mai avem nevoie de investiții în energia regenerabilă, poate unele modificări ale cadrului legislativ, mă refer aici la susținerea comunităților de energie, care odată cu crearea de rețele inteligente pot contribui la o eficiență energetică crescută, dar și la diminuarea unor posibile probleme de securitate a rețelelor. 

Cred că trebuie să avem un parteneriat pragmatic între sectorul public și mediul privat, iar Forumul de Securitate Cibernetică în Energie reprezintă o dovadă a demersurilor concrete din acest domeniu. Investiția în resursa umană, atât atât în mediul privat, cât și în sectorul public este de asemenea necesară, în condițiile în care cultura securității energetice poate fi îmbunătățită. 

Investiția în universități, pentru pregătirea de specialiști în acest domeniu, care să se poată adapta la schimbările rapide pe care noile tehnologii le presupun și să fie deschiși oportunităților în condițiile creșterii economiei cunoașterii. 

Din fonduri europene finanțăm cu peste 120 de milioane de euro rețelele inteligente. Astfel, prin PNRR, avem 8 milioane de euro pe care îi investim în rețeaua Transelectrica, pentru a reduce incidentele de securitate și sunt convins că vor urma și alte investiții în acest domeniu. 

Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, la Cluj-Napoca|Foto: monitorulcj.ro

De asemenea, după cum am început să finanțăm facilitățile de stocare, și nu doar de producere a energiei regenerabile, trebuie să nu uităm de această componentă obligatorie a securității cibernetice, care trebuie să meargă mână-n mână. 

Coordonez la nivel național platforma M100, pentru orașe verzi, neutre din punct de vedere climatic, și avem în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență pentru a aloca 300 de milioane de euro pentru energia verde, unde avem în vedere și componenta de securitate cibernetică”, a adăugat Ovidiu Câmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Printre subiectele abordate în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, desfășurat perioada 13-14 noiembrie la Cluj-Napoca, figurează asemenea teme precum amenințările cibernetice și infrastructura critică, importanța colaborării dintre sectorul public și privat, soluții tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor și dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel național și internațional.

Forumul organizat de Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) reunește autorități naționale, experți din sectoarele energetic și IT, precum și reprezentanți ai universităților și industriei de securitate cibernetică.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Securitatea cibernetică trebuie să devină o componentă de politică publică coerentă”.

abonare newsletter