Actualitate
Bustul omului politic Woodrow Wilson, dezvelit în Piața Lucian Blaga. Emil Boc: „Simbol al prețuirii românilor față de dimensiunea euroatlantică a țării”.
Bustul de bronz al lui Woodrow Wilson, președinte al SUA între anii 1913 - 1921, a fost dezvelit în Piața Lucian Blaga pentru a fi expus clujenilor și turiștilor care vizitează municipiul Cluj-Napoca. „Este un simbol al prețuirii românilor față de dimensiunea euroatlantică a țării”, spune primarul Emil Boc.
Bustul de bronz al lui Woodrow Wilson, dezvelit în Piața Lucian Blaga. Emil Boc: „Simbol al prețuirii românilor față de dimensiunea euroatlantică a țării”.|Foto: Rareș Beuran | monitorulcj.ro
Bustul de bronz al omului politic Woodrow Wilson a fost amplasat până în prezent în curtea Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Miercuri, bustul a fost dezvelit în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, în prezența primarului Clujului, Emil Boc, a președintelului Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a prorectorului UMF Cluj, Radu Oprean și a ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec.
Emil Boc: „America a fost tot timpul alături de România”
„Bustul marelui președinte american a fost amplasat, din 2002 până în prezent, la Universitatea de Medicină și Farmacie. Considerăm că locul unui asemenea bust, reprezentând o asemenea personalitate istorică, este aici, în inima cetății, adică în centrul Clujului.
Primul argument este de natură istorică, pentru că acum 107 ani, în 8 ianuarie 1918, Woodrow Wilson rostea în Congresul american celebrele «14 puncte», așa cum vedea el încheierea Primului Război Mondial și construcția unei păci durabile pentru viitor. Unul din cele mai importante puncte se referea la principiul autodeterminării popoarelor, adică la dreptul fiecărui popor de a-și lua soarta în propriile mâini, de a-și construi statul național, și de a fi independent și suveran. Acest principiu, care a dominat Congresul de Pace de la Paris, Tratatele de la Versailles, a stat la baza formării statelor naționale în această parte a Europei.
CITEȘTE ȘI:
Primarul Emil Boc: „Democrația nu este eternă, nu se perpetuează de la sine, ci trebuie apărată”
Românii au înțeles în acel moment istoric, profitând de contextul internațional, să se adune și să facă acea casă mare a tuturor românilor. La Alba-Iulia, românii au decis să meargă împreună, în România Mare”, a declarat primarul Emil Boc.
„Woodrow Wilson a fost un om vizionar, un alt element pentru care avem amplasat bustul omului politic american în centrul Clujului.
Prin «Cele 14 puncte», Wilson a conceput o lume care să se construiască în pace. Considerat un idealist, pentru că lucrurile spuse de el păreau idilice, totuși unele dintre ele s-au realizat. Iar cele care nu s-au realizat au condus 20 de ani mai târziu la războaie.
El a spus că avem nevoie de o Ligă a Națiunilor, care să unească națiunile și să prevină războiul. Însă dacă Statele Unite ale Americii nu vor fi membre ale Ligii Națiunilor, războiul va reveni pe mapamond. Și n-au trecut decât 20 de ani, iar fără SUA în Liga Națiunilor, războiul a revenit în lume și în Europa”, a adăugat primarul Emil Boc.
Woodrow Wilson a pledat pentru o diplomație deschisă, dar și pentru controlul producției de armament.
„Al treilea argument este reprezentat de faptul că America a fost tot timpul alături de România. SUA rămân cel mai important bastion de sprijin al țării noastre în relațiile europene și euroatlantice. Apartenența noastră la NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă chintesența securității noastre naționale.
Woodrow Wilson este simbolul Americii aici, în Cluj-Napoca, un simbol al prețuirii românilor față de dimensiunea euroatlantică a țării”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Președintele Academiei Române: „America a fost un protector”
„O personalitate istorică își găsește acum locul în centrul Clujului, care a fost și este în continuare o citadelă a educației de înaltă clasă. Nu pot să nu remarc sprijinul pe care Statele Unite ale Americii l-au dat prin personalitatea lui Woodrow Wilson.
Wilson i-a cunoscut pe suveranii României – pe regele Ferdinand și regina Maria. A fost prezent mereu la tratativele de pace, chiar dacă prezența lui a fost de multe ori discretă.(...).Noi, românii, trebuie să rămânem atașați mesajului transmis de Wilson, fiindcă aici, în răsăritul Europei, chiar dacă geografic suntem în centrul Europei, am trăit amenințarea rusească și sovietică cu teamă, cu ororare și cu dorința de eliberare.
Rusia de la 1812 încoace ne-a luat Basarabia, ne-a luat apoi tezaurul României, ne-a adus tancuri sovietice și armată sovietică pe străzile noastre și 20 de ani de zile după al Doilea Război Mondial ne-a luat principalele bogății.
America a fost un protector și nu pot să uit copilăria mea, când bunica îmi spunea: «Stai copile liniștit că vin americanii!»
Generația mea a trăit cu această speranță și eu sper că bustul președintelui Woodrow Wilson în centrul Clujului va fi un far, un îndemn și pentru clipa pentru care o trăim, și pentru viitor. Statele Unite au fost ca un înger păzitor pentru noi”, a declarat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
Potrivit ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, îndemnurile lui Woodrow Wilson pentru pace încă mai au greutate în prezent. Potrivit lui Kavalec, Wilson ar fi „impulsionat, fără îndoială, o lume în care dialogul și cooperarea ne ghidează către soluții comune, mai degrabă decât utilizarea amenințărilor sau a instrumentelor de război”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: