Actualitate

Crește traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România. Zborurile internaționale, preferate de români.

Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut substanțial în 2024, iar zborurile internaționale și-au păstrat trendul ascendent.

David Ciceo spune că un moment important pentru sectorul aviatic românesc petrecut în anul 2024 a fost aderarea României la spațiul Schengen aerian. Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj - Facebook David Ciceo spune că un moment important pentru sectorul aviatic românesc petrecut în anul 2024 a fost aderarea României la spațiul Schengen aerian. Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj - Facebook

 

 


Potrivit datelor publicate de Asociația Aeroporturilor din România, traficul aerian pe aeroporturile din țară a înregistrat o creștere de aproape 6% în 2024 și a depășit pragul de 26 de milioane de pasageri.

 


Aeroportul Cluj, peste 3,2 milioane de pasageri în 2024

Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de valorile din anul 2023. 

CITEȘTE ȘI: 
Performanță unică pentru un aeroport regional din România. Aeroportul Cluj va ajunge pentru a doua dată în istorie la 3 milioane de pasageri.

Astfel 26.033.372 de pasageri au tranzitat aeroporturile românești anul trecut, față de 23.234.580 de pasageri, raportați în 2023. Comparativ cu anul 2019, traficul aerian din 2024 a crescut cu 12%, potrivit raportului publicat de Asociația Aeroporturilor din România. 


Clujul a înregistrat peste 3,2 milioane de pasageri în 2024.

Sursa: Asociația Aeroporturilor din România

Românii preferă destinațiile externe

Din centralizarea datelor de trafic aerian aferente anului 2024 se observă păstrarea trendului ascendent în ceea ce privește pasagerii zborurilor internaționale (+7% în 2024 față de 2023) dar și scăderea numărului pasagerilor pe zborurile interne (-6% în 2024 față de 2023).


Sursa: Asociația Aeroporturilor din România

De asemenea, traficul aerian de marfă a crescut pe parcursul anului trecut cu 4% iar numărul de mișcări aeronave (aterizări și decolări) a crescut cu 3%.

Potrivit președintelui Asociației Aeroporturilor din România, David Ciceo, un moment important pentru sectorul aviatic românesc petrecut în anul 2024 a fost aderarea României la spațiul Schengen aerian începând cu data de 31 martie.


CITEȘTE ȘI: 
Fără cozi la controlul actelor de identitate! Intrarea în Air Schengen, marcată de Aeroportul din Cluj - FOTO/ VIDEO

„Acest moment a însemnat eliminarea controalelor la frontieră, ceea ce a dus la o creștere a eficienței operaționale și timpi reduși de așteptare pentru călători”, a explicat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România. 

Sursa: Asociația Aeroporturilor din România

Din totalul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile românești după momentul aderării României la spațiul Schengen aerian, 70% s-au deplasat în interiorul spațiului Schengen și 30% au călătorit spre/dinspre destinații non-Schengen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Performanță unică pentru un aeroport regional din România. Aeroportul Cluj va ajunge pentru a doua dată în istorie la 3 milioane de pasageri.

Clujenii pot zbura direct către 11 țări din Spațiul Schengen. Care sunt destinațiile?

abonare newsletter