Actualitate
De la 100.000 la 250.000 de euro: crește recompensa pentru tezaurul dacic dispărut
Recompensa pentru un indiciu ce poate facilita găsirea de către autorităţi a artefactelor din România furate din Muzeul Drents a fost majorată la 250.000 de euro.
![Un sfert de milion pentru un pont care să conducă la găsirea pieselor de tezaur furate din Muzeul Drents |Foto: Muzeul Național de Istorie a României - Facebook](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/13/67ada04a0f97c_bratari-dacice-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-facebook.jpg)
CITEȘTE ȘI:
Olanda ne plătește 5,8 milioane de euro pentru tezaurul dacic furat
Majorarea recompensei pentru suportul în identificarea pieselor de tezaur furate a fost anunțată de antreprenorul olandez Alex van Breemen, care locuieşte în Bucureşti, şi oferă o recompensă pentru recuperarea Coifului de la Coţofeneşti şi a trei brăţări de aur, potrivit site-ului nltimes.nl
Un sfert de milion pentru un pont
Inițial, Van Breemen oferise 100.000 de euro pentru orice indiciu valoros. Omul de afaceri a declarat însă că suma este majorată acum, deoarece au trecut mai bine de două săptămâni de când au fost furate comorile istorice de artă românească, pe care muzeul le-a împrumutat.
„Au arestat mai mulţi suspecţi, dar ei nu vorbesc. Aşa că am vrut să aduc din nou atenţia asupra cazului. Şi poate că există oameni care sunt dispuşi să treacă dincolo şi să dea informaţii pentru astfel de bani”, a declarat van Breemen, potrivit sursei citate.
Crește miza pentru găsirea comorilor dacice furate din Muzeul Drents
„Ceea ce s-a întâmplat este teribil. Aceste obiecte sunt de neînlocuit şi trebuie să se întoarcă în România pentru generaţiile viitoare”, a adăugat acesta.
Trei suspecţi au fost arestați de poliția olandeză în legătură cu jaful de la Muzeul Drents, în urma căruia au fost furate Coiful de aur de la Coșofenești și trei brățări dacice. Toți cei trei se află în arest prelungit.
La finalul lunii trecute, patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), au fost furate. Muzeul Drents găzduia expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, cu peste 500 de piese împrumutate de România. Expoziția se încheia chiar în weekendul în care a avut loc jaful, iar coiful de aur era piesa principală a expoziției. Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: