Actualitate

Românii vor UE dar cer o voce mai puternică la Bruxelles

Un nou sondaj cu privire la vulnerabilitățile regimului democratic și patriotismul economic demontează o serie de prejudecăți vehiculate în spațiul public.

Ce spun românii despre patriotismul economic și vulnerabilitățile regimului democratic?|Foto: monitorulcj.ro Ce spun românii despre patriotismul economic și vulnerabilitățile regimului democratic?|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Ultimul studiu sociologic realizat de INSCOP Research schimbă perspectiva cu privire la opinia românilor în materie de patriotism economic și suveranism. 

Românii, pro-UE și pro-NATO

„Cercetarea sociologică, cea mai amplă de acest tip realizată în ultimii ani, demontează o serie de povești false înserate în dezbaterea publică de voci populiste și extremiste precum faptul că românii ar respinge investițiile străine, că au devenit anti-europeni sau că patriotismul economic se reduce la CNP-ul românesc al celui care creează plus-valoare în economia românească. 


CITEȘTE ȘI: 
Eurobarometru: 70% dintre români consideră că țara noastră beneficiază de pe urma statutului de membră a UE

Studiul INSCOP spune că românii, în cea mai mare parte a lor, văd cu înțelepciune avantajele investițiilor în România, vor masiv în Uniunea Europeană și NATO (aproape 90%), dar doresc în schimb ca țara să își negocieze mai bine interesele în UE. 

Pe de altă parte, încep și să aprecieze companiile de stat, cu condiția să fie conduse corect și nu cred că România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice sau politice. De asemenea, regimul democratic și statul de drept sunt vulnerabile în condițiile în care românii cred că principala problemă a țării este corupția, că legile nu sunt aplicate la fel pentru toți, iar alegerile sunt influențate de alte state. În fine, în contextul de securitate actual, românii (peste 75%) susțin puternic creșterea cheltuielilor pentru apărare”, spune Remus Ștefureac, director INSCOP Research.


Direcția țării
60.9% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 28% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, iar 11.1% nu știu sau nu răspund.

Apartenența la UE și la NATO


sursa: INSCOP Research

89.7% dintre români cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, în timp ce 6.4% sunt de părerea contrarie. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.9%.

Apartenența la UE și suveranitatea națională
40.6% dintre cei chestionați cred că apartenența României la Uniunea Europeană limitează prea mult suveranitatea națională, în timp ce 51.6% sunt de părerea contrarie. 7.8% nu știu sau nu răspund.

Protejarea intereselor economice în UE
80.7% dintre români cred că, pentru a-și proteja interesele economice, România ar trebui să negocieze condiții mai favorabile în cadrul Uniunii Europene, 10% să nu facă nimic, pentru că interesele economice și naționale sunt protejate. Doar 4.8% cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană. Ponderea non-răspunsurilor este de 4.5%.

Un pact autentic între mediul de afaceri, societate și stat

„Avem nevoie de un pact autentic între mediul de afaceri, societate și stat. Un acord care să aibă la bază încrederea și să susțină o creștere coerentă și echilibrată. Studiul arată că românii privesc companiile ca pe un motor de stabilitate și progres. E timpul să valorificăm această deschidere pentru a pune bazele unei economii sănătoase, care funcționează pentru toți”, a declarat Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia.


Creșterea investițiilor străine în România

sursa: INSCOP Research

67.9% dintre români și-ar dori ca investițiile străine în România să crească, 14.8% și-ar dori să scadă, iar 14.5% să rămână la fel. Ponderea non-răspunsurilor este de 2.8%.

Părerea despre companiile multinaționale care investesc în România
71.1% dintre respondenți au o părere bună în general despre companiile multinaționale care investesc în România, în timp ce 24.6% au o părere proastă. 4.3% nu știu sau nu răspund.

CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. Războiul, criza politică și creșterea prețurilor au fost principalele îngrijorări ale românilor în anul 2024. Politicienii, din nou repetenți la încredere.

Părerea despre companiile românești care investesc în alte țări
61.5% dintre cei chestionați au o părere bună despre companiile românești care investesc în alte țări, în timp ce 29.6% au o părere proastă. 8.9% nu știu sau nu răspund.
Au o părere bună despre companiile românești investesc în alte țări în special persoanele cu studii superioare și persoanele cu venituri ridicate și foarte ridicate, în timp ce părerea proastă se întâlnește în special în rândul persoanelor cu studii primare și al persoanelor cu venituri foarte reduse și reduse.

Părerea despre companiile românești care se extind în UE
Au o părere bună despre companiile românești care se extind în UE 82.1% dintre cei intervievați, în timp ce 12% au o părere proastă. Ponderea non-răspunsurilor este de 5.9%.

Reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești
49.7% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația „Guvernul României ar trebui să promoveze aceleași reguli și pentru companii românești și pentru companii străine deopotrivă”. În același timp, 46.4% își exprimă acordul cu afirmația „Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar descuraja investițiile companiilor străine/multinaționale”. 3.9% nu știu sau nu răspund.

Mai multe companii de stat vs mai multe companii private
56.2% sunt de părere că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii de stat. La polul opus, 38.7% cred că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii private. Ponderea non-răspunsurilor este de 5.1%.
 
Sprijinirea companiilor străine care plătesc taxe și impozite în România
În opinia a 77.8% dintre  cei intervievați, este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile străine care plătesc taxe și impozite în România. 20.0% sunt de părerea contrară, iar 2.2% nu știu sau nu răspund.

Controlul asupra deciziilor politice
15.8% dintre români cred că „România are controlul deplin asupra deciziilor sale politice” în foarte mare măsură, 25.8% în destul de mare măsură, 24.4% în destul de mică măsură și 29.5% în foarte mică măsură sau deloc. 4.5% nu știu sau nu răspund.

Controlul asupra deciziilor economice

sursa: INSCOP Research

11.3% dintre români cred că „România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice” în foarte mare măsură, 23.9% în destul de mare măsură, 29% în destul de mică măsură și 29.9% în foarte mică măsură sau deloc. 5.9% nu știu sau nu răspund.

Aplicarea egală a legii
12.6% dintre români cred că „legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii” în foarte mare măsură, 17.2% în  destul de mare măsură, 25.9% în destul de mică măsură și 42.6% în foarte mică măsură sau deloc. 1.7% nu știu sau nu răspund.

Peste 40% dintre români spun că alegerea președintelui depinde de votul cetățenilor

Voința populară în alegerile prezidențiale
40.9% dintre români cred că „alegerea președintelui depinde doar de votul cetățenilor” în foarte mare măsură, 24.6% în destul de mare măsură, 12.6% în destul de mică măsură și 19.6% în foarte mică măsură sau deloc. 2.3% nu știu sau nu răspund.

CITEȘTE ȘI: 
Trăiau mai bine românii înainte de ‘89? Un sondaj recent arată ce crede majoritatea.

Influențarea alegerilor prezidențiale de către alte state

sursa: INSCOP Research


32.6% dintre români cred că „alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state” în foarte mare măsură, 28.5% în destul de mare măsură, 17.1% în destul de mică măsură și 18.1% în foarte mică măsură sau deloc. 3.7% nu știu sau nu răspund.

Creșterea cheltuielilor pentru apărare ale României

În contextul în care în ultima perioadă se discută tot mai mult că Europa să își reducă dependența militară față de SUA și NATO prin creșterea cheltuielilor în domeniul Apărării, respondenții au fost întrebați dacă ar fi de acord cu o asemenea perspectivă pentru ca România să-și apere suveranitatea în cazul unei agresiuni militare. 

sursa: INSCOP Research

*76.2% susțin o asemenea creștere a cheltuielilor pentru Apărare, în timp ce 21.1% se opun, iar 2.7% nu știu sau nu răspund.

Efectul retragerii trupelor NATO asupra securității României
77.1% dintre români cred că retragerea trupelor NATO din estul Europei ar afecta securitatea națională a României, în timp ce 20.3% împărtășesc opinia contrarie și 2.6% nu știu sau nu răspund.

Datele sondajului realizat de INSCOP Research la comanda Confederației Patronale Concordia au fost culese în perioada 13 - 17 martie 2025. Eșantionul a fost de 1.000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Ciiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sondaj. Războiul, criza politică și creșterea prețurilor au fost principalele îngrijorări ale românilor în anul 2024. Politicienii, din nou repetenți la încredere.

Sondaj. Românii, încrezători în UE și NATO, dar gata să voteze un candidat naționalist pentru funcția de președinte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter