Actualitate

Mitropolitul Clujului ÎPS Andrei, mesaj pascal pentru credincioși: „Să-l vedem pe Dumnezeu în semenul nostru, în ceilalți!”

În mesajul de Paște transmis credincioșilor creștin ortodocși, Mitropolitul Clujului ÎPS Andrei i-a îndemnat pe oameni la curăție sufletească și la cultivarea bunelor relații cu semenii pentru a trăi bucuria sărbătorii pascale.

Mesajul pascal al ÎPS Andrei: „„Să-l vedem pe Dumnezeu în semenul nostru, în ceilalți!”|Foto: monitorulcj.ro Mesajul pascal al ÎPS Andrei: „„Să-l vedem pe Dumnezeu în semenul nostru, în ceilalți!”|Foto: monitorulcj.ro

 

În mesajul tradițional de Paște, ÎPS Andrei a adresat credincioșilor un mesaj prin care a arătat importanța curățirii sufletești și a întrajutorării pentru apropierea de Dumnezeu și trăirea unei bucurii depline. 


„Cuvântul pastoral de la această sărbătoare a Paștelui, l-am întitulat «Să ne curățim simțirile». 

Și am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe munte: «Fericiți cei curați cu inima, că aceia îl vor vedea pe Dumnezeu» (Matei 5,8). La Paști, dorim să-l vedem pe Domnul Iisus Hristos cel Înviat din morți”, a transmis Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei în deschiderea mesajului pascal pentru credincioși. 


ÎPS Andrei: „O rațiune curată, limpede, întotdeauna îl va găsi pe Dumnezeu”|Foto: monitorulcj.ro

Înalt Prea Sfințitul Andrei a reliefat importanța celor patru funcțiuni ale sufletului: rațiunea, sentimentul, voința și conștiința, simbolizate în vedenia prorocului Iezechiel de chipul cel cu patru fețe: o față de om, o față de leu, o altă față de bou și o alta de vultur (Iezechiel 1,10).

„O rațiune curată, limpede, întotdeauna îl va găsi pe Dumnezeu”, a explicat ÎPS Andrei. 


„Sentimentul nostru, dacă e unul pozitiv, e legat de Dumnezeu și de om. Îl iubim pe Dumnezeu, îl iubim și pe semenul nostru. Voința noastră ar trebui să dorească totdeauna binele, iar conștiința trează îl află pe Dumnezeu. 

Îl putem vedea pe Dumnezeu în semenul nostru, în ceilalți”, a adăugat Mitropolitul Clujului în mesajul de Paște. 


Sf. Liviu Galaction de la Cluj, un exemplu de urcuș duhovnicesc

ÎPS Andrei a oferit exemplul Sfântului Liviu Galaction de la Cluj, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română, care în ciuda condițiilor specifice regimului comunist, dar și a anilor grei de temniță, a continuat să se preocupe de semeni și de curățirea duhovnicească, fiind un model pentru credincioși. 

„A fost un care l-a văzut pe Dumnezeu cu sufletul lui. Nu a fost singurul. 


După cum ne relatează profesorul Dumitru Stăniloae în amintirile lui, între cei închiși la Aiud, nimeni n-a suferit atât de tare ca părintele Liviu Galaction Munteanu. 

Mai avem exemple de oameni care au dus o viață spirituală extraordinară și care l-au văzut pe Dumnezeu. (...). Dar cum ne curățim simțirile? 

Postul Mare, o perioadă dedicată curățirii sufletești

În Postul Mare lucru acesta am încercat să-l facem. Să ne spovedim bine, să ne împărtășim, să citim în Sfintele Scripturi, să facem fapte de milostenie. Toate acestea laolaltă ajutându-ne să ne curățim inima, simțirile și mintea, iar conștiința noastră să devină trează pentru a putea sărbători Pastele cu multă bucurie. 

După cum spune și poetul nostru George Coșbuc, în poezia «La Paști»:
„Şi cât e de frumos în sat!
Creştinii vin tăcuţi din vale
Şi doi de se-ntâlnesc în cale
Îşi zic: Hristos a înviat!
Şi râde-atâta sărbătoare
Din chipul lor cel ars de soare”. 

Sărbătoarea Paștelui o dorim tuturor credincioșilor plină de bucurie!”, a transmis Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, în mesajul de Paște pentru credincioși. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mitropolitul Clujului, mesaj pentru credincioși în Postul Paștelui. „Problemele din lume sunt multe și le vom depăși cu ajutorul rugăciunii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter