Actualitate

Din cauza erorilor de sistem, puţine farmacii dau reţete electronice

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/13/farmacie piata mihai viteazul_ft 01.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Doar 55 de farmacii din cele 181 aflate în contract cu CAS Cluj au eliberat până acum reţete electronice.</strong>

Farmaciştii spun că erorile softului sunt cauza pentru care puţine farmacii pot să lucreze cu noul sistem de prescriere.

Numărul reţetelor electronice prescrise de medici creşte semnificativ de la o zi la alta în judeţul Cluj.

1.243 de reţete electronice au fost eliberate în judeţul Cluj din 2 iulie, data la care a intrat în vigoare noul model de prescriere şi până astăzi. Potrivit datelor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, reţetele au fost scrise de 49 de medici. Din totalul de reţete prescrise de medici, farmaciile au reuşit să elibereze însă doar 294, iar numărul farmaciilor care au eliberat aceste reţete este de 55 dintr-un total de 181 aflate în relaţie contractuală cu CAS Cluj.
Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj menţionează că numărul medicilor care prescriu reţetele noi şi al farmaciştilor care le eliberează creşte de la o zi la alta, dovadă fiind rezultatele din ultimele zile. Dacă până ieri au fost prescrise 981 de reţete şi eliberate de farmacii 167, până astăzi numărul acestora a crescut la 1.243 reţete prescrise şi 294 eliberate. „Nu putem spune că este foarte rău pentru că, potrivit datelor de ieri, din numărul total al reţetelor prescrise la nivel naţional, a opta parte era din Cluj”, declară Crina Grozav.

Farmaciile reclamă erorile sistemului informatic

Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj afirmă că farmaciile sunt pregătite, dar nu au putut elibera un număr mare de reţete electronice din cauza erorilor din sistemul informatic. „Nu este de vină faptul că nu avem cititor de cod de bare sau faptul că farmaciile nu sunt pregătite. Suntem pregătiţi, dar au fost erori la compatibilizarea farmaciilor cu serverele. Nu au testat suficient sistemul informatic cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu au făcut suficiente probe şi atunci sigur că au apărut erori”, explică Speranţa Iacob.
Potrivit conducerii Colegiului Farmaciştilor Cluj, cititorul de cod de bare nu are alt rol decât acela de a face mai rapid procedeul de eliberare a reţetei. Dacă nu există cititor, farmacistul introduce manual datele de pe codul de bare al reţetei.

Noul sistem de lucru, în favoarea pacienţilor


Speranţa Iacob este de părere că noul sistem de prescriere şi eliberare al reţetelor este mult mai bun şi în favoarea pacienţilor pentru că procedeul este mai rapid atât pentru pacient cât şi pentru cadrele medicale şi farmacişti. În plus, se elimină şi erorile care pot să apară în cazul reţetelor clasice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter