Actualitate

VEZI ce trebuie să faci pentru a evita CEL MAI AGRESIV CANCER de piele

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/16/bolnav terapie intensiva.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cei care se expun excesiv la soare, mai ales în intervalul orar 11.00 – 17.00 şi fără să folosească creme de protecţie solară, dar şi cei care merg la solar sunt candidaţii perfecţi pentru melanom malign, cel mai agresiv cancer de piele. Din totalul pacienţilor cu melanom malign avansat, 75% mor în primul an de la diagnostic. Dacă este descoperit la timp, poate fi vindecat în 98% din cazuri.</strong></p>


În această perioadă, multe persoane îşi doresc o piele bronzată şi se expun la soare ore în şir, însă ignoră riscurile la care se expun. Medicii spun că în ultimii 10 ani, în judeţul Cluj, numărul cazurilor de cancer de piele s-a dublat, mai ales în rândul adulţilor tineri, din cauza expunerii prelungite la radiaţii ultraviolete, indiferent că este vorba despre bronzarea pielii la soare sau la solar.

 


„Dacă în anul 2000 erau 35 de cazuri, în anul 2009 au apărut 69 de cazuri, o creştere alarmantă, ca urmare a expunerii prelungite la ultraviolete. Vârful de incidenţă este la persoanele între 25 şi 45 de ani, deoarece s-a modificat modelul comportamental, în special al tinerilor. E modern să fii bronzat, să stai la soare sau la solar”, spune dr. Adriana Melnic, directorul Societăţii Române de Cancer.

Din acest motiv, medicii clujeni ne învaţă ce trebuie să facem pentru a evita apariţia cancerului de piele şi mai ales a melanomului malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele.


Doar un sfert din cazurile de melanom malign au putut fi tratate


Patriciu Achimaş, managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca subliniază că incidenţa melanomului malign estimată pentru România este de 2,8 la 100.000 de locuitori, iar mortalitatea este de 1 la 100.000 de locuitori. Potrivit datelor din Registrul de Cancer al Regiunii Nord-Vest care funcţionează la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, incidenţa este de 5 la 100.000 de locuitori şi mortalitatea de peste 2 la 100.000 de locuitori.

„Un sfert din cazurile de la nivel naţional sunt tratate la Cluj, dar ceea ce este îngrijorător este faptul că abia un sfert dintre ele, undeva la 50 de cazuri, sunt diagnosticate în stadiile incipente I şi II, adică acelea care au şanse bune de vindecare. Şansa de supravieţuire este foarte bună dacă se face în stadiul I de boală, supravieţuirea poate să treacă de 90 de procente, dar scade dramatic către stadiile III şi IV”, explică Patriciu Achimaş.


La Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, într-o săptămână, din 100 de consultaţii de dermatologie, 20 de pacienţi sunt pentru probleme legate de nevi pigmentari, leziuni premaligne sau chiar leziuni maligne.

Când trebuie să ne prezentăm la medic


Pentru a nu deveni unul dintre pacienţii Institutului Oncologic, specialiştii recomandă ca la cel mai mic semn de modificare a unor aluniţe sau apariţia unora noi să ne prezentăm la medic. Dermatologul Simona Şenilă din cadrul Clinicii de Dermatologie Cluj-Napoca subliniază că e persoană care observă la nivelul propriului tegument că o leziune pigmentară (aluniţă) pe care o avea anterior îşi modifică, în timp, simetria, conturul, culoarea, dimensiunea, trebuie să se prezinte la medicul de familie şi dacă acesta consideră că este necesar îl trimite la dermatolog. Acesta, printr-o tehnică numită dermatoscopie, poate să evalueze foarte corect dacă leziunea este cu probleme sau nu.


„În schimb, o persoană care nu are aluniţe, dar constată că a apărut o leziune pe care nu o avea anterior trebuie să ceară sfatul medicului de familie şi acesta mai departe către dermatolog”, precizează Simona Şenilă.

Expunere la soare, dar numai cu creme şi la anumite ore

 


Medicii nu interzic în totalitate expunerea la soare, dar precizează că există anumite reguli care trebuie respectate cu sfinţenie.

„Orice individ trebuie să ştie că soarele a devenit o sursă nocivă de radiaţie ultravioletă. Ca urmare, în perioadele călduroase, din aprilie până în octombrie, inculsiv iarna dacă este soare sau merge la ski trebuie să folosească creme protectoare şi să evite expunerea la soare. Crema fotoprotectoare trebuie aplicată înainte de a ieşi din casă cu 10-15 minute şi pentru că urmează sezonul estival, înainte de a intra în apă cu 10 minute, deci nu după ce iese din piscină sau din mare”, declară Simona Şenilă.

Despre solar, medicii clujeni spun că este absolut interzis.

Recomandări pentru limitarea expunerii la soare:

  • Evitaţi expunerea la soare în intervalul ora 11.00 – 15.00;
  • Alegeţi să staţi la umbră când sunteţi în aer liber în acest interval orar;
  • Purtaţi vara ochelari de soare cu protecţie UV;
  • Protejaţi-vă de soare folosind îmbrăcăminte potrivită: pălării cu boruri largi care acoperă faţa, gâtul şi urechile, bluze cu mâneci lungi, pantaloni sau fuste lungi;
  • Folosiţi creme cu factor de protecţie de cel puţin 15.

Ultimele Stiri
abonare newsletter