Actualitate

VIDEO: Mai mulţi clujeni se plâng de zgomotul produs de difuzoarele bisericilor: „Fug din oraş”. Ce răspunde Primăria

Mai mulţi clujeni s-au arătat deranjaţi de zgomotul produs de difuzoarele bisericilor. Chiar în ziua în care creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, un clujean a postat un filmuleţ pe Youtube în care a criticat Biserica. Un alt clujean solicită ajutorul Primăriei pentru a stopa difuzarea slujbelor în difuzoare.

„Biserica îmi invadează, în public, spațiul personal. Mi-l invadează și în privat, cu muzica sa și cu clopotele nebinevenite. Cine îmi apără mie dreptul de libertate la necredință? E clar, fug din oraș”, este mesajul lui Robin Molnar, care însoţeşte filmuleţul postat pe Youtube.

„Probabil au mai fost făcute şi alte sesizări în acest sens. Zgomotul provocat de difuzoarele bisericii de pe strada Fabricii. Aş avea câteva nelămuri în legătură cu: Bisericile au nevoie de autorizare de la primărie pentru a difuza slujbele întregului cartier? Fie dacă există sau nu o astfel de autorizare, există un prag de decibeli ce trebuie respectaţi.  Având în vedere că nu e ora de linişte, este permis oricui să polueze fonic? Menţionez că difuzoarele funcţionează doar în zilele de sărbătoare, adică cel puţin o zi pe săptămână. De asemenea, vreau să menţionez că am luat legătura cu personalul bisericii, dar din păcate fără niciun rezultat. De aceea vă rog să mă ajutaţi în a soluţiona problema”, a declarat Adrian Labonţ.


Răspunsul reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca a venit prompt.

„Conform legislaţiei în vigoare, Direcţia Poliţia Locală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca are obligaţia, în urma unei solicitări oficiale referitoare la depăşirea limitelor de zgomot admise de lege, de a se deplasa în teren şi a efectua măsurători sonometrice în urma cărora se iau măsurile corespunzătorare în conformitate cu prevederile legale. Într-adevăr, au mai fost sesizări legate de volumul la care sunt setate boxele instalate pentru difuzarea slujbelor religioase, în urma cărora instituţia noastră a transmis adrese către Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului pentru reglementarea situaţiilor. Vă recomandăm, înainte de a suna la Polţtia Locală sau de a vă adresa Mitropoliei să mai discutaţi cu reprezentanţii bisericii la care faceţi referire, în speranţa unei rezolvări amiabile a situaţiei”, transmit aceştia.


Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, prăznuită în 15 august, marchează trecerea de la vară la toamnă.

abonare newsletter