Actualitate

Eutanasierea câinilor: soluţia problemei sau un masacru care mânjeşte imaginea României?

Asociaţiile de protecţie a animalelor, medicii veterinari şi unii politicieni consideră că eutanasierea câinilor fără stăpân nu este altceva decât un masacru în masă care va păta imaginea oricum şifonată a României. Iubitorii de animale luptă pentru blocarea legii.

Curtea Constituţională a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân care permite eutanasierea lor este constituţională. Astfel, după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, autorităţile locale din toată ţara vor avea mână liberă să eutanasieze câinii fără stăpân dacă nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în termen de 14 zile. Există totuşi posibilitatea prelungirii acestui termen, dar numai dacă autorităţile doresc acest lucru.

Această decizie a Curţii Constituţionale nu este deloc bine primită de iubitorii de animale, asociaţiile de protecţie a animalelor, medicii veterinari şi o parte din politicieni.


Se caută modalităţi pentru oprirea legii

În cursul zilei de miercuri, cei care sunt împotriva eutanasierii, inclusiv reprezentanţi ai asociaţiilor din Cluj, au protestat faţă de decizia Curţii Constituţionale. Radu Ţermure, preşedintele Federaţiei Române pentru Protecţia si Controlul Animalelor (FRPCA) a declarat că acum caută modalităţi pentru a opri totuşi această lege.

“Noi căutăm acum modalităţi de blocare a acestei legi care este una dintre cele mai proaste date de România vreodată. Facem apel şi la preşedinte, dar nu ne punem prea mari speranţe. Vom apela şi la forurile internaţionale”, a afirmat Radu Ţermure.


Imaginea României şifonată de această lege

Preşedintele FRPCA a subliniat că a primit deja semnale de la iubitorii de animale din Germania şi din ţările din nordul Europei care se declară dezgustaţi de hotărârea politicienilor de a aproba omorârea câinilor fără stăpân.

“Iubitorii de animale din nordul Europei au vorbit cu parlamentarii care îi reprezintă şi le-au transmis să nu mai răspundă salutului politicienilor români, să nu mai dea mâna cu aceşti criminali cu mâinile pătate de sânge. Germanii deja au postat nenumărate mesaje pe internet prin care boicotează turismul românesc. România şi-a pătat imaginea prin această lege”, a explicat Ţermure.


Legea există, dar nu a aplicat-o nimeni

Preşedintele FRPCA a precizat că nu s-ar fi ajuns la situaţia în care unele oraşe să fie invadate de câini fără stăpân dacă politicienii ar fi aplicat legile care există încă din 2001. Legea nr. 9/2008 prevede că abandonul unui animal este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală, dar nimeni nu a fost pedepsit pentru aruncarea câinilor în stradă.

“Acum, politicienii ca să-şi ascundă vina pun la cale acest masacru în masă asupra celor mai puţin vinovate: animalele”, a punctat Radu Ţermure.


Sterilizarea şi pedepsirea abandonului, soluţiile cele mai sigure

Toţi reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor şi medicii veterinari clujeni susţin că eutanasierea nu este soluţia potrivită pentru dispariţia câinilor fără stăpân deoarece majoritatea câinilor de pe stradă provin din gospodăriile oamenilor.

“Eutanasierea este în gura tuturor şi bucuria prostului, dar nu aceasta este soluţia. Trebuie în primul rând oprit abandonul. Stăpânii de câini trebuie întrebaţi dacă sunt de acord sau nu cu sterilizarea animalului şi dacă nu vor sterilizarea lui atunci trebuie să plătească un impozit anual. O astfel de măsură a fost deja aplicată în Timişoara şi în Braşov”, a spus Finuca Bora, preşedintele Asociaţiei Arca lui Noe.


La rândul său, medicul veterinar Peter Madaras a subliniat că prin eutanasiere ne întoarcem în Evul Mediu şi dacă s-ar fi aplicat sterilizarea câinilor fără stăpân încă de acum 20 de ani nu ar fi existat probleme de acest gen la ora actuală în România. 

Legea a fost votată pe repede înainte

Nu este prima dată când politicienii au dorit să schimbe Legea privind câinii fără stăpân, însă de data aceasta s-au grăbit să adopte modificarea presaţi de evenimentul nefericit din Bucureşti în care un copil de 4 ani a murit după ce a fost atacat de câinii maidanezi.

Din decembrie 2007 până în noiembrie 2011 legea a fost făcută ping-pong între comisii şi plen, între Cameră şi Senat. Abia în noiembrie 2011, legea a primit votul final, iar eutanasierea era permisă în cazul în care câinii de pe străzi nu erau revendicaţi sau adoptaţi de oameni într-un termen de 30 de zile. Opoziţia de atunci a depus o contestaţie la Curtea Constituţională, iar decizia magistraţilor din 2012 a fost să declare legea neconstituţională şi să o retrimită în Parlament. În urmă cu două săptămâni legea a trecut pe repede înainte de Camera Deputaţilor. Ulterior, mai mulţi senatori au atacat-o la CCR, dar miercuri Curtea a decis că legea este constituţională.

Propuneri tardive de completare a legii

Acum aleşii vin cu propuneri de completare a legii sau proiecte tardive şi dau vina unii pe alţii pentru tergiversarea acesteia.

„Noi am votat această lege în 2011, a fost atacată de USL şi declarată neconstituţională. Şi acum am votat-o. Dar la noi lucrurile se rezolvă abia după ce se întâmplă ceva grav, cum a fost de exemplu cazul din Bucureşti. Această lege nu a trecut din cauza lobby-ului ong-urilor sau datorită populismului unor politicieni“, a declarat deputatul PDL de Cluj, Adrian Gurzău.    

„Trebuia aplicată legea până acum, dar cred că are nevoie şi de o completare. Până acum nu a ieşit nimeni în stradă şi nimeni nu a reacţionat. Trebuie responsabilizaţi oamenii, pentru că problema vine de la faptul că sunt abandonaţi aceşti câini. Fiica mea a avut patru căţeluşi şi nu i-a abandonat în stradă, ci le-a găsit stăpâni. Eu cred că proprietarii de câini trebuie să îşi înscrie câinii într-un program de monitorizare şi sterilizare, astfel încât să nu se mai ajungă la situaţii în care aceştia sunt abandonaţi. Cred că foarte importantă este prevenirea, pentru a nu se mai ajunge în astfel de situaţii. La Cluj situaţia nu este atât de gravă“, a spus deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea.

Există şi politicieni care au înţeles că stoparea abandonului e soluţia

Parlamentarii liberali Marius Nicoară şi Adrian Oros au depus chiar un proiect în sensul prevenirii abandonului câinilor, care se aliniază normelor europene, dar care vine, se pare cam târziu.

„Am semnat împreună cu Adrian Oros o iniţiativă pentru prevenirea abandonului câinilor, care se referă la câinii cu stăpân, de data aceasta. Este un proiect gândit după normele europene. Nu sunt un fan al eutanasierii câinilor şi de aceea cred că legea putea fi mai bine gândită, cum am mai declarat. Mi-e milă de ei, pentru că nu sunt ei vinovaţi, oamenii sunt de vină. Dar din păcate, autorităţile vor trebui să aplice legea“, a spus senatorul Marius Nicoară.

Gabriela Dragotă

Anca M. Colibăşanu

Ultimele Stiri
abonare newsletter