Actualitate

Valentin Hotea, regizorul filmului Roxanne: Sper ca sintagma de «film românesc» să nu mai însemne doar comunism, mizerie şi sărăcie

Valentin Hotea, regizorul filmului Roxanne, care a beneficiat de o proiecţie specială la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, a vorbit, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Cluj-Napoca, despre primul său lungmetraj, dar şi despre viitorul filmelor româneşti, precizând că cinematografia românească ar trebui să înceapă să aibă succes şi în ţară, nu doar în afara ţării. El a mai precizat că în România filmele se fac foarte greu şi sunt puţine.

 “În România, filmele se fac foarte greu şi sunt puţine. Din astea puţine, unele răzbesc şi în afară. Nu se fac atât de multe filme cum ar trebui să se facă şi cele mai mari succese le au în afară şi nu înăuntru. Ar trebui să aibă succes şi în ţară. Acuma, de exemplu, văd că în toamna asta avem opt premiere, săptămâna şi premierea de film românesc, fiecare diferit de celălalt. Asta poate da şi o altă faţă, «vai ce duduie cinematografia românească». Parcă văd că la anul o să ne uităm pe geam, dacă vor fi două-trei filme va fi foarte mult. Nu este o obişnuinţă lucrul acesta, ar trebui să devină o obişnuinţă, să fie cât mai multe premiere, în fiecare an, fiecare să-şi aleagă ce-i place de acolo, fiecare film să-şi găsească calea lui şi lumea să fie relaxată că are de unde să aleagă. Filmele româneşti depind şi de finanţarea de la CNC. Poate şi lumea se va mişca mai bine dacă cinematografia se va mişca mai bine, dar, din păcate nici prezentul şi nici viitorul nu prea sună bine. Banii sunt puţini, împărţiti la mulţi. Noi, din industrie, suntem uşor sceptici privind viitorul filmelor româneşti. Eu sper ca cel puţin opt filme să aibă premierea anul care vine sau cel puţin opt filme să intre în producţie anul care vine. Important e să ai tot timpul ce oferi pentru că îl ţii pe om interesat şi apropiat de filmele româneşti. Sper ca sintagma de «film românesc» să nu mai însemne doar scene întunecate, comunism, mizerie şi sărăcie”, a precizat Hotea.

Cătălin Anchidin, PR-ul filmului Roxanne, a precizat, la rândul său, că cinematografia românească are nevoie de coerenţă şi ajutor din partea statului.


“Cinematografia românească a prins încredere în afara graniţelor. Sperăm ca la un moment dat piaţa de aici să se schimbe. Există deja semne că publicul din România a depăşit momentul în care filmele româneşti erau etichetate ca fiind doar despre comunism, doar despre bucătării şi supe mâncate timp de zece minute, practic, în ultimii ani, publicul din România a avut parte şi de alt gen de film, a înţeles că există o ofertă variată. În ultimul timp s-au făcut filme cu subiecte diverse. În momentul da faţă industria românească de film are nevoie de coerenţă din partea statului, de susţinerea Ministerului Culturii. În momentul de faţă avem week-end de week-end câte o premiere românească, anul viitor s-ar putea să ne trezim doar cu două filme româneşti tot anul, oricât de pe val suntem noi ca şi cinematografie românească, oricât de mult filmul românesc este un brand de ţară, statul nu investeşte mai deloc, preferă să investească în tot felul de campanii care au rezultate mai puţin vizibile. Probleme sunt de la finanţare şi până la distribuţie. Cinematografia românească are nevoie de ajutor. Există CNC-ul care finanţează mai bine sau mai prost. Nu sunt în măsură să judec acest lucru. Există în acest moment acest CNC care funcţionează oarecum un pic incoerent. Pe partea de distribuţie susţinerea din partea CNC-ului este aproape infimă. Sprijinul în momentul de faţă este de 4000 de euro. Cu banii pe care îi primi de la acest fond cinematografic ne-ar ajunge să distribuim filmul în două cinematografe fără niciun fel de promovare”, a declarat Anchidin.

Primul film de lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, cunoscut până acum din televiziune, s-a lansat pe marile ecrane. La Cluj-Napoca, el a avut premierea în cadrul Festivalului Comedy Cluj.


Deşi resortul poveştii sale se petrece în 1989, Roxanne relatează evenimente ce au loc două decenii mai târziu, în 2009: Tavi Ionescu (Şerban Pavlu), un bărbat de 38 de ani care nu prea vrea să se aşeze la casa lui, îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, prietena lui, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi totul se va complica însă din ziua când se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate: descoperă că ar putea avea un fiu cu o fostă prietenă din liceu. În 1989, când i se aprind călcâiele după frumoasa Roxana, Tavi îi dedică la Europa Liberă melodia Roxanne a formaţiei Sting. Este turnat la Securitate de un informator, iar liceanul are parte de clipe grele din partea autorităţilor. În 2009, Tavi îşi cere într-o doară dosarul de la arhivele Securităţii şi află, pe lângă faptul că informatorul avea numele de cod Căpitanul, că Roxana ar fi fost însărcinată la momentul respectiv. Posibilitatea să fie tată îi dă viaţa peste cap lui Tavi, care face tot posibilul să afle adevărul, chiar dacă pentru asta trebui să intre cu bocancii în viaţa Roxanei, acum jumătatea unui mariaj fericit cu Sandu (Mihai Călin), un fost coleg de liceu devenit medic, şi mamă a trei copii.

"Roxanne" a avut premiera mondială pe 16 august, în secţiunea competiţională Cineasti del presente a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. În avanpremieră în România, "Roxanne" a fost proiectat la Festivalul Internaţional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe.


Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Valeria Seciu, Adrian Văncică, Anghel Damian, Corina Moise. Scenariul filmului este scris de Ileana Muntean şi Valentin Hotea, iar imaginea poartă semnătura lui Alexandru Sterian.

Valentin Hotea a absolvit facultatea de regie de film la UNATC Bucureşti în 1995 şi a regizat mai multe videoclipuri, spoturi publicitare şi scurtmetraje, printre care "Marea aventură", "Meditaţia", documentarul "Lucy Castle-Hotea", filmul TV "Călătorie de vis", primele episoade din serialul "Fetele marinarului", dar şi miniseria "Serviciul omoruri".

abonare newsletter