Actualitate

Inspectorii silvici din Cluj la un pas să fie linşaţi de MAFIA lemnului

Doi angajaţi de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic Cluj care investigau furtul unei păduri care în urmă cu doi ani se întindea pe 2.000 de hectare, au fost agresaţi şi ameninţaţi de locuitorii satului Mărişel, judeţul Cluj.

Potrivit evz.ro, inspectorii de la ITRSV Cluj au început în cursul zilei de luni un control în Pădurea Comunală de la Mărişel, administrată de Primăria Mărişel. Prezenţa inspectorilor în zona comunei Mărişel a dus la o revoltă a localnicilor care se plâng de faptul că nu mai pot fura lemne din pădure.

"Marţi am început controlul şi au venit cu noi şi trei poliţişti. Când am ajuns la locul unde se află pădurea, pe terenul unui localnic am descoperit o cantitate mare de lemn care nu era marcat. În scurt timp am fost încojuraţi din două părţi de 60 de localnici care au început să ne ameninţe. Au venit din faţă şi din spate ca să nu mai putem fugi. Ne-am refugiat în maşină dar au început să lovească maşina şi să o împingă spre o râpă. Am avut noroc cu poliţiştii", povesteşte unul dintre inspectorii silvici.


În cursul zilei de miercuri, aceeaşi angajaţi ai ITRSV s-au întors la Mărişel însoţiţi de un pluton de jandarmi. Din nou, localnicii au pus de o mică revoltă şi au blocat drumul. "Acum am mers cu jandarmii dar din nou s-au adunat oamenii din Mărişel. Au venit după noi prin pădure. Ne desfăşurăm activitatea într-o tensiune maximă. Am găsit foarte multe cioate nemarcate ceea ce indică un furt masiv. Azi, ne-au ameninţat direct. Ne-au spus că  ne caută în oraş deoarece ştiu unde locuim", a mai spus inspectorul ITRSV, care de frică a refuzat ca numele lui si fie făcut public.

Localnicii din satele de munte din judeţul Cluj se revoltă pentru simplu motiv că nu mai sunt lăsaţi să fure. De fiecare dată, aceleaşi persoane blochează drumul şi îi agresează pe inspectorii de la ITRSV Cluj care inventariază furtul de lemne din pădurile administrate de Direcţia Silvică Cluj.


Deşi jandarmii participă la toate aceste inspecţii, având rolul de a-i proteja pe inspectorii silvici, niciodată niciuna dintre persoanele recalcitrante din zonă nu este legitimată sau amendată. "Noi avem atribuţii restrânse. Acordăm doar sprijin celor de la ITRSV", a declarat şeful Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj, colonelul Florin Budişan.

Mai mulţi localnici din Mărişel susţin că pădurea comunală administrată de primăria comunei a dispărut. "Această pădure se întindea pe mai bine de 2.000 de hectare. Acum, pădurea a dispărut în proporţie de 80 la sută. Nu mai există aproape nimic. Cei de la primărie sunt în spatele acestor revolte deoarece nu vor să se descopere adevărata proporţie a jafului", spune un localnic.


Un raport prezentat public de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan indică faptul că în ultimii trei ani, din pădurile zonei de munte a judeţului Cluj s-a furat lemn în valoare de cinci milioane de euro.

 

abonare newsletter