Actualitate

Doi jurnalişti de la RFI, victime ale barbariei teroriste în Mali

Emoţie, doliu şi indignare în Franţa după asasinarea, sîmbătă 2 noiembrie, a doi jurnalişti în Mali, trimişi speciali ai RFI-ului. Ghislaine Dupont, în vîrstă de 51 de ani, şi Claude Verlon, în vîrstă de 58 de ani, doi specialişti în materie de geopolitică africană, se aflau în Mali pentru o ediţie specială programată de Radio France Internationale pentru 7 şi 8 noiembrie, emisiune care între timp a fost anulată.

Cei doi jurnalişti francezi au fost răpiţi şi ucişi în zona Kidal, în nordul statului Mali, capitala tuaregilor. Corpurile lor au fost găsite la aproximativ 10 - 15 kilometri nord de Kidal. Circumstanţele răpirii şi ale asasinării lor încep să fie elucidate. Se ştie deja, de exemplu, că jurnaliştii francezi au depus rezistenţă în momentul în care au fost răpiţi la Kidal, unde tocmai realizaseră un interviu cu un responsabil tuareg.   

Kidal este considerat de specialişti ca un loc extrem de periculos, în ciuda unei prezenţe franceze la faţa locului. Grupuri teroriste sunt prezente în regiune iar autorităţile centrale nu au reuşit pentru moment să reia integral situaţia sub control.


Potrivit rfi.ro, cei doi jurnalişti cunoşteau perfect Africa unde au efectuat numeroase misiuni în ultimii ani. Ghislaine Dupont era foarte apreciată pentru profesionalismul ei şi pentru cunoaşterea aprofundată a dosarelor pe care le aborda, cum au fost de exemplu cele legate de Republica Democratică Congo şi de regiunea Marilor Lacuri. Ambii jurnalişti fuseseră deja prezenţi la Kidal, în august anul acesta cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Mali.  

Preşedintele François Hollande şi-a exprimat într-un comunicat "indignarea faţă de acest act odios" în urma morţii celor doi ziarişti, şi a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă a mai multor responsabili politici.  


Din surse ale revistei "Nouvel Observateur" se arată că un elicopter al armatei franceze, care patrula deasupra oraşului Kidal în momentul răpirii jurnaliştilor francezi, s-a lansat în urmărirea vehicolului cu care operase grupul înarmat, după toate aparenţele membri ai comunităţii tuarege. Elicopterul nu a putut interveni însă înainte de moartea jurnaliştilor. Din aceleaşi surse se arată că jurnaliştii de la RFI ceruseră misiunii franceze Serval, operaţională în regiune, o escortă militară pentru a fi protejaţi în cursul deplasării la Kidal. Responsabilii militari francezi din Mali îi sfătuiesc însă în mod sistematic pe toţi jurnaliştii să nu se ducă în zonele considerate periculoase precum Kidal. Ghislaine Dupont şi Claude Verlon s-au dus deci la Kidal prin mijloace proprii, în ciuda avertismentelor formulate de oficialii militari francezi.

Ghislaine Dupont şi-a petrecut o parte a copilăriei în Africa şi înainte de a lucra penru RFI a colaborat la presa scrisă, la publicaţii precum Ouest-France sau Témoignage Chrétien. Ea a fost integrată la RFI în 1990 şi a optat foarte repede pentru misiuni dificile. Ghislaine Dupont a realizat, de exemplu reportaje în numeroase ţări africane marcate de războaie civilie, de conflicte confesionale şi inter-etnice, precum şi de alte crize de tot felul. Angola, Rwanda, Sierra-Leone, Burundi, Etiopia, Eritreea, Coasta de Fildeş, Republica Democratică Congo şi Mali au fost regiuni de predilecţie unde jurnalista franceză, împreună cu colaboratorul ei Claude Verlon, aveau numeroase contacte.


Claude Verlon a început să lucreze pentru RFI în 1982 şi s-a impus din primii ani ca un om de teren, eficient şi capabil să rezolve cele mai delicate probleme tehnice. El a însoţit mulţi jurnalişti în reportaj, în toate colţurile lumii şi mai ales în zone delicate precum Irak, Afganistan, Liban. Claude Verlon avea la activ studii de inginerie acustică şi era capabil, atunci cînd condiţiile pe teren se dovedeau dificile, să improvizeze, să instaleze o antenă în plin deşert şi să faciliteze întotdeauna emisiunile în direct. Mulţi dintre colegii săi îşi amintesc cu cîtă abilitate şi-a instalat Claude Verlon studioul în 2005 la Bamako, cu ocazia unei reuniuni la vîrf Franţa-Africa, sau în 2006 la Bucureşti cu ocazia Reuniunii la vîrf a Francofoniei.

abonare newsletter