Actualitate

Cât vor plăti stăpânii de câini pentru microciparea lor?

Potrivit Legii, toți câinii cu stăpân trebuie microcipaţi în termen de maxim 30 de zile de la fătare sau, în cazul celor care au depăşit această vârstă, până la 1 martie 2013, şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stapân (RECS). Preţul plătit de proprietarii de câini pentru identificarea animalelor prin microcipare şi înregistrarea lor însă poate varia destul de mult de la un cabinet veterinar la altul.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, arată, într-un răspuns remis la solicitarea Mediafax că proprietarii de câini vor avea de suportat, conform Legii nr. 258/2013, contravaloarea microcipului, contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar, contravaloarea carnetului de sănătate, costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia, întocmirea formularelor necesare, amortizarea cititorului de microcipuri.

În prezent, microciparea câinilor de companie se face doar ocazional, în special în cazurile în care stăpânii doresc să îi transporte peste graniţe, când est obligatoriu. Tarifele pentru acest serviciu pornesc de la 40 - 50 de lei, putând ajunge şi la 300 de lei, a precizat Andronie, arătând că acestea depind de cererea şi oferta din localitatea unde se află cabinetul veterinar.


"Nu pot fi vehiculate tarifele utilizate în prezent ca tarife ce vor fi practicate în viitor. Identificarea câinilor prin microcipare, fiind ocazională în acest moment, determină şi existenţa unor tarife mai mari", arată preşedintele CMV.

Acesta estimează că tarifele care vor fi practicate de medicii veterinari pentru toate serviciile ce ţin de identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân vor porni de la un minim de 35 de lei, variind în funcţie de cerere şi ofertă şi fiind cu siguranţa diferite în mediul urban faţă de mediul rural.


Din tariful încasat de medicii veterinari, o parte va merge către CMV pentru a acoperi costul realizării şi mentenanţei RECS.

Pentru a se înregistra ca utilizatori ai RECS, medicii veterinari trebuie să aibă cabinetele dotate cu conexiune la internet şi cititoare de microcipuri.


Astfel, din tarifele practicate pentru identificarea şi înregistrarea câinilor, va trebui ca medicii să îşi amortizeze cheltuiala pentru cititoarele de microcipuri, ale căror preţuri variază de la 250 la 3.000 de euro, a mai spus Andronie.

Termenul de 1 martie, prea optimist

Reprezentanţii CMV au mai precizat că microciparea nu prezintă niciun risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, chiar dacă acestea au o vârstă înaintată sau prezintă unele afecţiuni.


Pe de altă parte, CMV apreciază că termenul de 1 martie 2013 pentru înregistrarea tuturor câinilor cu stăpân este "mult prea optimist" şi urmează să propună un termen de un an de la data intrării în vigoare a normelor ANSVSA.

Potrivit proiectului de norme al ANSVSA, "câinii circulă pe teritoriul României numai identificaţi şi înregistraţi potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi însoţiţi de carnet de sănătate", precizându-se că animalele vor fi identificate "exclusiv prin implantarea unui microcip".

abonare newsletter