Actualitate

Patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj, Dumitru Ghişe, trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală

10 persoane, printre care şi patronul unui hotel din Cluj, au fost trimise în judecată pentru evaziune fiscală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 persoane pentru o evaziune fiscală de peste şase milioane de euro. Printre persoanele cercetate se află şi Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat DNA, cele zece persoane trimise în judecată sunt: Janosi Zoltan, cetăţean maghiar, administrator de drept/de fapt al mai multor societăţi comerciale; Boer Zoltan, persoană cu dublă cetăţenie română şi maghiară, administrator de fapt al mai multor societăţi comerciale; Petho Jozsef, administrator al unei societăţi comerciale; Moldovan Ovidiu Ioan, administrator al SC Benz Oil SRL Mediaş, jud. Sibiu; Ghişe Pavel Dumitru, asociat şi administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu, jud.Sibiu; SC Ana Oil Nicoară Adrian, asociat şi administrator al SC Euroil SRL Sălişte, jud.Sibiu; Preda Dan Dorin, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.


Cum a funcţionat reţeaua celor 10 inculpaţi

Potrivit reprezentanţilor DNA, o parte din inculpaţi, în 2008, au pus bazele unei grupări structurate, în scopul comiterii de infracţiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, grupare care a acţionat până în vara anului 2010. Doi dintre ei, începând cu luna iunie 2008 au dispus înfiinţarea a 4 societăţi comerciale, având ca obiect de activitate comerţul cu carburanţi, pentru care a recrutat din Ungaria administratori /asociaţi, cu o educaţie şi cultură modeste, de exemplu, zidari, de cetăţenie maghiară, în vederea disimulării activităţii infracţionale pe care gruparea a desfăşurat-o ulterior.

În numele celor patru societăţi comerciale, ei au încheia contracte cu societăţi din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia şi Germania, iar pentru furnizarea de uleiuri, diluanţi şi solvenţi, s-au folosit de o societate off-shore, înregistrată în Cipru.


Confecţionau facturi cu un conţinut nereal

“După ce se efectua recepţia mărfurilor, acestea erau vândute de membrii grupării prin staţiile proprii de distribuţie sau către alte societăţi comerciale, prin schimbarea destinaţiei, şi anume ca benzină sau motorină ( după ce persoane neidentificate ce au acţionat în interesul grupării confecţionau în prealabil facturi de livrare cu conţinut nereal, ce atestau că produsul vândut este motorină/benzină ), sustrăgând în acest mod acciza datorată bugetului general consolidat al statului. Aceste activități comerciale nu au fost evidențiate de membrii grupării în contabilitatea firmelor pe care le controlau”, se  arată în comunicatul DNA.

Produsele respective au fost comercializate ulterior, ca și carburanți, de ceilalți inculpați, aceștia având cunoştinţă de împrejurarea că produsele achiziţionate reprezintă în realitate produse energetice neaccizabile.


Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală este de 6.373.448 milioane euro( 26.768.485 lei), sumele fiind însuşite, reintroduse în circuitul evazionist sau spălate în diverse alte modalităţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter